Holesterol ubrzava stvaranje tumora i do sto puta

0
914

Novo istraživanje Univerziteta Kalifornija moglo bi da objasni vezu ishrane bogate holesterolom i raka debelog crijeva, jer je u eksperimentima na miševima utvrđeno da masne ćelije ubrzavaju podjelu ćelija čime podstiču brzinu rasta tumora.

Naučnici su otkrili da povećanje nivoa holesterola kod miševa rezultuje bržom diobom crevnih matičnih ćelija što omogućava tumorima da se formiraju mnogo brže.

Istraživanjem na molekularnom nivou otkriven je mehanizam koji se skriva iza te pojave, što će pomoći razvoju novih lijekova za rak debelog crijeva, budući da će se naučnici usmjeriti na potragu za lijekovima koji će ometati funkcionisanje tog mehanizma.

Rezultate istraživanja naučnici sa medicinskog fakulteta Kalifornijskog univerziteta objavili su u časopisu Cell Stem Cell.

“Uzbuđeni smo što smo otkrili da holesterol utiče na rast matičnih ćelija u crijevima, što više od sto puta ubrzava stvaranje tumora. Dok je veza holesterola u ishrani i raka debelog creva već utvrđena, niko do sada nije objasnio koji se mehanizam skriva iza toga”, izjavio je vođa istraživanja Piter Totonoz.

Naučnici su povećali udio holesterola u matičnim ćelijama crijeva nekih miševa, uvodeći više masnoća u njihovu ishranu. Kod drugih miševa, promijenili su gen koji reguliše fosfolipide, glavnu vrstu masnoće u ćelijskim zidovima, što je podstaklo ćelije da same stvaraju više holesterola.

U obje grupe, povećala se sposobnost deobe matičnih ćelija.

Sa porastom nivoa holesterola kod životinja, njihove ćelije su se sve brže dijelile, izazivajući tkivo koje oblaže njihov probavni sistem da se širi i da time produžava njihova creva. Te promijene znatno su ubrzale formiranje tumora u njihovim crijevima.

Tim naučnika sa Univerziteta u Los Anđelesu istražiće i da li molekularni put, koji su otkrili, igra sličnu ulogu u ubrzavanju rasta drugih tumora.

(B92)

PODIJELI