Hristos vaskrse, srećan Vaskrs!

0
1206
БАЊАЛУКА, 9. ЈАНУАРА /СРНА/ - У Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци у току је Света архијерејске литургија коју служи Његова светост патријарх српски Иринеј поводом Дана и крсне славе Републике Српске Светог архиђакона Стефана.

Svim vjernicima koji proslavljaju vaskrsenje Hristovo, portal prnjavorlive.info i Radio Prnjavor, čestitaju Vaskrs, najveći hrišćanski praznik. Hristos vaskrse, srećan Vaskrs!

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobjeda vere i života nad smrću.

Po crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osjetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sletio je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao.

Na Vaskrs je, po vjerovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima. Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah povjerovao da je Hristos vaskrsnuo, pa je morao lično da se uvjeri. Otuda u narodu uzrečica: “Nevjerni Toma”.

Na prvom Vaseljenskom saboru, u Nikeji 325. godine, odlučeno je da se Vaskrs svuda praznuje istog dana, pošto se ispune tri uslova: poslije proljećne ravnodnevice, prve nedjelje poslije jevrejske Pashe i poslije prvog punog mjeseca.

Vaskrs je pokretni praznik. Uvijek se vezuje samo za nedjelju i može “pasti” u razmaku od 35 dana – od 4. aprila do 8. maja po starom, julijanskom kalendaru, odnosno od 22. marta do 25. aprila po novom, gregorijanskom računanju vremena.

U Hramu Hristovog groba u Jerusalimu upaljen je Blagodatni oganj, koji je patrijarh jerusalimski Teofil III predao okupljenima u hramu.

Svake godine na Veliku subotu u Jerusalimu se pali nestvoreni oganj, kao čudo Božije, u Crkvi Hristovog groba, a uz posebni ritual, pravoslavni partijarh jerusalimski ga dijeli vjernicima okupljenim u kripti crkve.

“Vaskrsli Gospod, Pobeditelj smrti i Životodavac, daruje svako dobro a ovome narodu, što će reći svemu rodu hrišćanskom i pravoslavnom, i svim ljudima dobre volje, da bi svi zajedno predokusili radost budućeg vijeka, radost vaskrsenja i vječnoga života”, naveo je patrijarh Irinej u Vaskršnoj poslanici.

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi..

Papa Franja predvodio je noćnu povorku Puta suza oko rimskog Koloseuma na kojoj je poručio da su smrt migranata, ratovi i skandali u Katoličkoj crkvi sramotna su djela čovječanstva koja Isus Hrist treba da oprosti.

(B92)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here