Hrvati na udaru kritika zbog Dana RS

0
441

Ivan del Vekio, ambasador Republike Hrvatske u BiH, prema pisanju hrvatskih medija pozvan je u Zagreb na konsultacije zbog prisustva dijelu proslave Dana Republike Srpske.

Sam Del Vekio, čije su prisustvo proslavi 9. januara osudili mnogi iz Hrvatske i Federacije BiH, rekao je za “Nezavisne” da u Banjaluci nije bio na svečanom defileu i svečanoj akademiji, te da je došao jer je imao “ranije dogovoren sastanak na margini sa Miloradom Dodikom, predsjedavajućim Predsjedništva BiH”.

Zbog njegovog dolaska u Banjaluku na Dan Republike Srpske, Denis Zvizdić, i dalje predsjedavajući Savjeta ministara BiH, rekao je da je zgrožen, a na svom Twitter profilu je napisao da se radi o diplomatskom skandalu i nedobronamjernom činu koji ne ostavlja prostor za polemiku.

“Ovim ste onemogućili bilo kakav vid našeg daljeg personalnog kontakta i saradnje”, napisao je Zvizdić, a njegov stav dijeli i njegov stranački kolega i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je rekao da će unutar Predsjedništva pokrenuti diskusiju i neke procedure na tu temu.

Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, rekao je da nema namjeru prekinuti saradnju sa hrvatskim ambasadorom kao Zvizdić, te da se podigla ogromna prašina i da je bila trka ko će biti glasniji u protivljenju Danu Republike Srpske.

Pored Del Vekija, povodom Dana Republike Srpske i njenog 27. rođendana u Banjaluci su što se tiče zvaničnika iz reda hrvatskog naroda bili i Josip Jerković, potpredsjednik Republike Srpske, Dragan Čović, lider HDZ-a, Davor Čordaš, delegat u Vijeću naroda RS, Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, i Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, rekla je da je Čović došao iz svojih razloga na proslavu Dana Republike, te da kad neko dođe nekome da praznuje zajedno s njim – i taj drugi će učiniti isto. Dodala je da je Čović doveo veliku delegaciju te da se samo u BiH ovakvoj kakva jeste može vidjeti da se zabranjuje proslava i da se osporava neki datum.

“Sve je toliko nekorektno, slavi se 1. mart, obilježava se 25. novembar. To Republika Srpska ne priznaje, a da li je neko nešto zaustavio oko toga – nije”, rekla je Cvijanovićeva, naglašavajući da Hrvatskoj nije problem obilježavanje 9. januara, već što im Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Prisustvo Hrvata, posebno Del Vekija, osudio je veliki broj zvaničnika posebno iz Hrvatske i iz bošnjačkog naroda, a pored toga sporno im je bilo i to što su oni bili na događaju na kojem je posthumno odlikovan Slavko Lisica, general Vojske Republike Srpske.

Kako prenose pojedini mediji iz Hrvatske, Andrej Plenković, premijer Hrvatske, zatražio je od Marije Pejčinović-Burić, potpredsjednice Vlade i ministra spoljnih poslova, da pozove Del Vekija u Hrvatsku na konsultacije, nakon čega su u ovom ministarstvu samo rekli da nisu bili upoznati sa njegovim odlaskom u Banjaluku, te da će detaljno ispitati kako je do toga došlo.

I u Kabinetu predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović su rekli da ona nije bila upoznata s odlaskom ambasadora u Banjaluku na prijem povodom 9. januara, Dana Republike Srpske.

Tomo Medvedev i Damir Krstičević, ministri u Vladi Hrvatske, osudili su prisustvo Del Vekija, nazivajući to neprimjerenim postupkom.

“Posebno uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u Republici Hrvatskoj pravomoćno osuđen za teški ratni zločin”, rekao je Medvedev, dok je Krstičević rekao da je to sramota i da to ne bi nikada napravio.

Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, rekao je da postupak Čovića i Del Vekija, odnosno njihovo učešće u obilježavanju Dana Republike Srpske nije u interesu građana BiH, niti u interesu hrvatskog naroda čije interese žele zastupati, a zapravo ih pokušavaju zarobiti kako bi opravdali svoju propalu “antievroatlantsku” politiku.

Zanimljivo je da su svi oni koji su osudili prisustvo Del Vekija i Hrvata Dan Republike Srpske nazvali neustavnim, iako je činjenica da je Republika Srpska ispoštovala odluku Ustavnog suda BiH koji je to ranije konstatovao i donijela novi zakon po osnovu kojeg se 9. januar praznuje kao Dan Republike.

nezavisne

PODIJELI