Hrvatska otvorila granice!

0
1435

Hrvatska je otvorila granicu sa Srbijom, ali zadržava pravo da je ponovno zatvori ukoliko se pogorša situacija za bezbjednost zemlje, izjavio je danas hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

“Izvršena je deblokada granice. Svi automobili, bez obzira na registarske oznake, mogu ući u Hrvatsku”, rekao je Ostojić, a prenose hrvatski mediji.

Na “Tviter” profilu Vlade Hrvatske objavljeno je da su granični prelazi Bajakovo i Tovarnik “otvoreni za sav saobraćaj, bez ikakvih ograničenja”, javio je “Blic”.

Hrvatska roba će u Srbiju moći da uđe tek nakon što Vlada Srbije opozove odluku o kontramjerama protiv Hrvatske, što će se dogoditi na sjednici koja je zakazana za 21.00 čas.

Prema saznanjima lista, cio mehanizam za opoziv odluke o blokadi granice, koja je na snagu stupila prije devet dana, pokrenut je još juče tokom dana, nakon što je hrvatski premijer Zoran Milanović telefonom razgovarao sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednosti Federikom Mogerini.

Nakon što je Hrvatska zatvorila granični prelaz Bajakovo za teretni saobraćaj zbog velikog priliva migranata sa Bliskog istoka, došlo je do zaoštravanja odnosa sa Srbijom.

Srbija je reagovala protivmjerama i nakon ponoći u četvrtak blokiran je ulazak vozila sa hrvatskim registarskim tablicama i promet robe proizvedene u Hrvatskoj, bez obzira na to ko je prevoznik.

Hrvatska je potom blokirala i putnički saobraćaj preko Bajakova.

Dačić: Veliki uspeh politike vlade

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da ukidanje jednostrane i protivpravne odluke hrvatske Vlade o blokadi‎ granice sa Srbijom predstavlja veliki uspjeh politike Vlade Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Dačić je ocijenio da je to istovremeno i veliki poraz neodgovorne politike Vlade Hrvatske i njenog premijera Zorana Milanovića, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

“Građane i privrednike u regionu ovakav ishod može samo da raduje, jer je načelo slobode kretanja ljudi, robe i kapitala od ključnog značaja za ekonomski razvoj i stabilnost”, naveo je Dačić.

On je istakao da građane može da raduje činjenica da Srbija ima premijera i Vladu koji su hrabri i sposobni da donose najbolje moguće odluke za državu, kao i da u tome imaju podršku EU i drugih partnera.

“To se prvi put jasno videlo posle dugog niza godina i to najbolje potvrđuje da je Srbija na pravom i dobrom putu”, naveo je Dačić.

Velika pobjeda Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocijenio je da veliku pobjedu za sve građane Srbije predstavlja to što je na srpsko-hrvatskoj granici danas ponovo uspostavljen saobraćaj bez ograničenja iz Srbije ka Hrvatskoj.

“Ovo je dobar znak. Sada naši građani mogu bez ograničenja i ikakvih smetnji da putuju u Hrvatsku. Pokazalo se da je Vlada Srbije bila u pravu i da je ostvarila jednu veliku pobedu za Srbiju i naš narod”, ocijenio je Stefanović.

On je istakao da je Srbija dobila diplomatsku borbu u kojoj se pokazalo da su bili prekršeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i brojni drugi sporazumi, navodu se u saopštenju MUP-a.

“Očekujem da će se na današnjoj sednici Vlade Srbije, u 21.00 čas, raspravljati i o tački dnevnog reda koja će predvideti ukidanje mera koja je Srbija uvela kao odgovor na ekonomsku agresiju Hrvtaske”, najavio je Stefanović.

PODIJELI