Hrvatski jezik bogatiji za tri nove riječi

0
525

Hrvatski jezik dobio je tri nove riječi – zapozorje, oznak i bilješkinja, odlučili su jezikoslovci, književnici i naučni saradnici časopisa “Jezik”, a tvorcima novih pojmova dodijeljena je nagrada “Dr Ivan Šreter”, javio je HRT.

Od 100 novih riječi, koje je na konkurs prijavilo pedesetak autora, zapozorje je proglašeno najboljom novom hrvatskom rječju, a zamenjuje englesku riječ “backstage” koja dosad nije imala adekvatan naziv na hrvatskom jeziku koji označava prostor iza pozornice.

Autorka te riječi je Lidija Stević Brkić, profesorka hrvatskog jezika iz Vinkovaca.

Amasador Hrvatske u Izraelu Drago Štambuk osmislio je riječ oznak koja će u hrvatskom jeziku označavati ono što u engleskom predstavlja riječ “brand” koja se ukorijenila i u hrvatskom jeziku.

Takođe, profesorka hrvatskog jezika Karmen Lešina iz Splita nije bila zadovoljna terminom “javna bilježnica”, pa je osmislila riječ bilješkinja, koja označava ženu zaposlenu na poslu javnog bilježnika.

Najuspješnija nova riječ u hrvatskom jeziku, koja je pobijedila na prvom konkursu je uspornik i zamjena je za ležećeg policajca, dok je riječ zatipak zamjenila riječ tipfeler.

tanjug

PODIJELI