I KONJIMA PRETI SMRTONOSNI VIRUS: Zatvorili ergelu na “Vučijaku”, iz predostrožnosti 110 lipicanera u karantinu

0
585

ERGELA „Vučijak“ iznad grada Prnjavora, 75 godina dugovečna i nadaleko poznata po rasnim lipicanerima, je pod katancem za sve posetioce, a 110 grla u svojevrsnom karantinu.

Rukovodstvo je donelo odluku iz predostrožnosti prema iskrslom virusu koji je, kako saznaju „Novosti“, već pokosio najmanje 12 grla, a s nogu oborio desetine drugih u Engleskoj, Španiji, Nemačkoj, Austriji i drugim evropskim državama.

– Poštovani posetioci, zbog izbijanja novog konjskog herpes virusa u zemljama u okruženju, prevencije i ozbiljnosti samog virusa obaveštavamo Vas da su posete zabranjene do daljnjeg. Molimo Vas da se poštujete navedenu zabranu kako ne bismo dovodili u opasnost zdravlje naših lipicanera -natpis je koji reporter „Novosti“ uočava na zamaldanjenoj kapiji Ergele.

ENGLEZ PRIJAVIO UGINUĆE SVOJA TRI GRLA

SLUČAJ konskog virusa, kako saznaju „Novosti“, počeo je da se odmotava kada je, nakon međunarodnog takmičenja, jedan Englez prijavio uginuće tri gla iz svoje štale.

Unutar ergele uveravamo se u mobilnost i ozbiljnost situacije. Direktor Miroslav Milanković, potvrđuje da je od pre neki dan zabranjen pristup ljudima i životinjama „sa strane“. Dodatno su rukave zasukali svi zaposleni na zaštiti rasnih grla i njihovog pristiglog podmlatka od 13 ždrebadi. Kao odgovorni domaćini, kažu, ne smiju ni pomisliti na posledice ukoliko bi smrtonosni virus buknuo među grlima tako plemenite pasmine.

Interesantno je da do sada u javnosti nema mnogo pristiglih informacija o smrtonosnom virusu koji preti konjima, što neki tumače gorućim problemom sa Kovidom 19 sa kojim se hrve celokupno čovečanstvom.

– Odluku o zatvaranju ergele doneli smo čisto iz predostrožnosti i ne čekajući neku odluku „odozgo“. Odmah po saznanju da je bolest potekla u februaru iz Valensije, odnosno Španije.

Saznajemo da je već prijavljeno najmanje 12 smrtnih slučajeva konja, uz mnoštvo teških slučajeva obolenja. Zvanično, deset grla je uginulo u Španiji a dva u Nemačkoj-kaže, za „Novosti“, direktor Milanković.

On dodaje da zatvaranje učinile ili najavljuju i druge ergele u okruženju, a da su obolenja prijavljena u osam zemalja-Belgiji, Španiji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Katru, Švedskoj i Švajcarskoj. Istovremeno, deset evropskih država je otkazalo međunarodna takmičenja do 28. marta.

PRENOS I ZAŠTITA

VIRUS konjskog herpesa EHV-1, inače, smatra se vrlo agresivnim i lako se prenosi na drugog konja sa odeće i drugih predmeta koji su bili u dodiru sa bolesnim konjem.

-Prnjavor je poznat i po drugim manjim ergelama u našoj blizini i velikim prometom konja sa raznih strana. Zato smo i zaštitili naše lipicanere-kaže direktor Milanković.

Ninko Đurić – Večernje novosti

PODIJELI