I Mazda kreće električnim putem

0
223

Japanski proizvođač predstaviće električni prototip u oktobru, na sajmu automobila koji se u održava u Tokiju.

Kako je saopštio portparol Mazde, na ovoj sajamskoj manifestaciji biće izloženo nekoliko primjeraka prototipa na struju, koji će biti na raspolaganju posetiocima za test vožnju. Ovi električni automobili biće “upakovani” u karoseriju kompaktnog krosovera CX-30, ali će se ispod spoljašnjosti nalaziti električni pogonski sklop.

Iz Mazde tvrde da ovde nije u pitanju obična električna verzija modela CX-30, već mehanički potpuno nov automobil, koji samo koristi spoljašnjost CX-30.

Prema nezvaničnim informacijama, vozila koja će biti izložena na tokijskom auto-salonu opremljena su baterijama kapaciteta 35,5 kWh, a za pogon je upotrebljen elektromotor od 142 ks i 264 Nm.

Za sada nije bilo riječi o autonomiji ovog električnog prototipa, ali s obzirom na skroman kapacitet baterije, pretpostavlja se da je radijus kretanja između 160 i 240 km.

AutoNews piše da će budući produkcijski model biti dostupan u čisto električnoj varijanti, ali i u opciji sa malim benzincem koji neće služiti za pokretanje točkova, već samo kao generator električne energije radi produženja autonomije u vožnji.

Prva verzija će dominantno biti namijenjena prodaji na tržištima kao što su Japan, Kina i Evropa, a druga je predviđena za SAD, gdje postoji zahtjev kupaca za većom autonomijom zbog prelaska većih razdaljina.

Spekuliše sa da bi mali benzinac koji bi služio za dopunu baterija električnom energijom mogao biti novi rotacioni motor na kome Mazda navodno radi posljednjih godina.

Očekuje se da će se prva električna Mazda u prodajnim salonima naći 2020. godine.

(B92)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here