I po 20 puta dnevno pokušavaju da uđu u BiH

0
264

Migranti ne prestaju da zadaju glavobolju nadležnima u BiH, posebno u Unsko-sanskom kantonu i na istočnoj granici, a koliko su pojedinci istrajni u nastojanju da se dočepaju njenog tla, koje im je prečica do EU, potvrđuju podaci graničara koji u toku dana i po više od 20 puta pojedine grupe registruju i vraćaju na drugu stranu.

Ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić tvrdi da su aktivnosti koje su u posljednje tri sedmice preduzete dale efekat na smanjenju broja ulazaka migranata u BiH te da je, prema izvještaju Granične policije BiH, osjetno smanjen broj migranata koji ulaze i broj onih koji, prema sporazumu o readmisiji, budu vraćeni na desnu obalu Drine, odnosno u Srbiju.

Cikotić je naglasio da je od predstavnika Granične policije čuo i da oni pojedine migrantske grupe u toku dana 20 i više puta registruju i vraćaju s jedne na drugu granicu, što ovaj posao čini napornim i odgovornim.

Takvi slučajevi su uglavnom zabilježeni u Zvorniku jer je područje tog grada trenutno prostor gdje najviše ulaze migranti, posebno noću.

To su za “Glas Srpske” potvrdili i u Graničnoj policiji BiH.

– Kada ne uspiju da prođu na jednom području, odnosno na jednoj tački, oni pokušavaju na drugoj. To su te njihove igre. Pokušavaće sve dok ne uspiju, odnosno sve dok ne nađu neku drugu, povoljniju rutu – istakao je načelnik kabineta direktora Granične policije BiH Radiša Samardžija.

BiH je, podsjetio je, posljednja destinacija koja migrante dijeli od tla EU.

– Znaju da ne mogu više kalkulisati. Ako su došli ovako blizu cilja, oni znaju da moraju pokušati na sve načine da se domognu cilja. Ovo uveliko otežava rad naših službenika, ali to je svakodnevica. Znali smo da ih odvratimo na jednoj tački, a oni se pojave na drugoj – istakao je Samardžija.

Osim Zvornika, pokušaja ima, ali u manjem obimu, i kod Foče i Trebinja.

– Zvornik i Bijeljina su im trenutno najinteresantniji. Dalje niz granicu su uglavnom planinski predjeli i nepristupačniji je teren, za razliku od ravnice oko ta dva grada. Mogu da pregaze i rijeku Drinu na nekom dijelu, dok još nije nabujala. Poslije će biti teže, tako da koriste i ovaj sušni period – zaključio je Samardžija.

BiH je za većinu migranata pristiglih iz visokorizičnih zemalja, bila samo tranzitno područje na putu ka krajnjem cilju, odnosno EU, ali je dobar dio njih ostao na području Unsko-sanskog kantona u prihvatilištima koja su opremljena za njihov smještaj, a svaki dan službe bilježe priliv novih migranata koji na sve načine pokušavaju da uđu u Hrvatsku.

Iako se nedavno pričalo da je sve dogovoreno za zatvaranje centara “Bira” i “Miral”, to se nije dogodilo, mada je trajni zaključak tamošnjeg štaba za praćenje migrantske krize. Srpski povratnici, s druge strane, negoduju zbog najava da će kamp u Lipi biti proširen.

/Glas Srpske/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here