Iako sve više djece u Prnjavoru dobija priliku za rano učenje, ima prostora za napredak

0
1597

 

Iako je u toku proširenje kapaciteta postojećeg vrtića u Prnjavoru zahvaljujući podršci nadležnih vlasti, potrebna su i dodatna ulaganja kako bi se predškolsko obrazovanje učinilo dostupnim za svako dijete, jedan  je od zaključaka javne diskusije održane u Prnjavoru ove sedmice. Diskusija je dio projekta “Povećajmo mogućnosti djeci u Bosni i Hercegovini za rano učenje” koji sprovodi UNICEF BiH uz podršku organizacije Dubai Cares kako bi se osigurala javna podrška za povećanje mogućnosti za rano učenje što većem broju djece, posebno iz ruralnih sredina, ranjivih i manjinskih grupa.

Diskusiji su prisustvovali vaspitači javnog i privatnih vrtića sa područja Opštine Prnjavor, kao i roditelji djece koja su uključena u program predškolskog obrazovanja, te predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture RS, udruženja građana i UNICEF-a.

“Učešće opština u finansiranju obaveznog predškolskog obrazovanja, kao što to već jeste slučaj u nekim lokalnim zajednicama, moglo bi biti dio rješenja pitanja predškolskog obrazovanja.”, navela je Nataša Cvijanović, predstavnica Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Zajednička ocjena je da kvalitetni predškolski programi potvrđuju svoj značaj i da je ovom pitanju potrebno osigurati jaču podršku i kvalitetna sistemska rješenja.

„Razumijevanje značaja kvalitetnog predškolskog obrazovanja je presudno za podršku što većeg broja donosilaca odluka. Mi u UNICEF-u vjerujemo da je kvalitetno obrazovanje djece u ranom uzrastu njihovo pravo ali i najbolja investicija za društvo jer tako potvrđuju brojna međunarodna istraživanja.“ rekla je Nela Kačmarčik, portparolka UNICEF-a BiH.

Nakon Sarajeva i Prnjavora, u okviru kampanje za osiguranje podrške što većeg broja donosilaca odluka kvalitetnom i inkluzivnom predškolskom obrazovanju slične diskusije će biti organizovane u Kaknju, Tuzli i Bijeljini.

O UNICEF-u 

UNICEF se zalaže za prava i dobrobit svakog djeteta, u svemu što radimo. Zajedno sa našim partnerima, radimo u 190 zemalja i teritorija kako bismo pretvorili obećanja u stvarnost, posebno se fokusirajući da dođemo onih kojima je to najpotrebnije, za dobrobit sve djece, posvuda.

www.unicef.ba

 

O Dubai Cares:

Dubai Cares, filantropsku organizacija sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, osnovao je u septembru 2007. godine Nj. v. šeik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, potpredsjednik i premijer UAE i vladar Dubaija, s ciljem povećanja pristupa djece osnovnom obrazovanju u zemljama u razvoju. Dubai Cares je 2008. godine pokrenuo svoj prvi program u Bosni i Hercegovini s ciljem sprečavanja socijalnih rizika i promoviranja socijalnog jedinstva među djecom i adolescentima.

Za više informacija molimo posjetite www.dubaicares.ae /R.P./

 

PODIJELI