Idemo na Mjesec, ovaj put da tamo i ostanemo VIDEO

0
138
Osnivač i direktor Amazona Džef Bezos otkrio je svoje planove o kolonizaciji svemira, počevši najprije od Mjeseca.

“Izgradićemo put u svemir”, rekao je Bezos na konferenciji za novinare u Vašingtonu, prenosi Ej-Bi-Si njuz.

Bezos ne zna kako će kolonije biti izgrađene, ali dodaje da “određena vrata, određena prethodnica” treba da bude uspostavljena da bi se taj cilj postigao, a njegova kompanija “Blu oridžin” (Blue Origin) će biti predvodnik na tom putu.

Ključni dio infrastrukture je “Blue Moon” (Plavi mjesec), model nove lunarne letjelice koja bi trebalo da opremu i ljude odvede na Mjesec do 2024. godine. Ta letjelica bez posade nosiće naučne instrumente, satelite i vozila za nepristupačan teren, prenosi Bi-Bi-Si.

Riječ je o novom raketnom motoru nazvanom BE-7, potiska 4.535 kilograma.

“Vrijeme je za povratak na Mjesec, ovog puta da tamo i ostanemo”, rekao je Bezos, govoreći o ciljevima njegove istraživačke kompanije “Blu oridžin”.

Embedded video

Reuters Top News

@Reuters

Billionaire entrepreneur Jeff Bezos, founder of rocket company Blue Origin, unveiled a mockup of a lunar lander spacecraft. More here: https://reut.rs/2VtanSE 

41 people are talking about this

Cilj je da “Blu Mun” sleti na južni pol Mjeseca gdje su u kraterima pronađeni komadi leda.

Voda iz tog leda mogla bi da se iskoristi da se proizvede vodonik, koji bi onda mogao da podigne svemirski brod za dalje misije širom solarnog sistema.

Trampova administracija je u martu najavila da planira povratak američkih astronauta na Mjesec do kraja 2024. godine.

Prema riječima Bezosa, “Blu oridžin” će biti u mogućnosti da ispuni rok Trampove administracije, ali “samo zato” što je kompanija počela kreiranje lunarne letjelice 2016. godine.

On želi, kako je istakao, da poboljša pristup Mjesecu, jer ima širu viziju budućnosti u kojoj će ljudi moći da žive i rade u svemiru, a što danas nije moguće.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here