Igor Kovačić, Meteorolog RHMZ Srpske ne griješi – Kakvo će biti vrijeme narednih dana

0
1354
Meteorolog RHMZ Srpske ne griješi - Kakvo će biti vrijeme narednih dana

PROGNOZA VREMENA ZASRPSKU  ZA SUTRA 22.05.2015

Sinoptička situacija: Visinski ciklon nastavlja da jača uz premještanje prema centralnoj Italiji, a Balkan je u njegovom jugoistočnim i sjevernom sektoru. U prizemlju centar ciklonske cirkulacije u srednjem Jadranu, čiji topli front u jugoistočnoj struji se premješta preko naših predjela prema zapadu, a obali Jadranskog mora prilazi hladni uz talasanje frontalne zone.

Vrijeme: oblačno s obilnom kišom od zapada preko centralnih predjela do sjevera, tokom dana na jugu a uveče i uz rijeku Drinu nestabilno s grmljavinskim procesima. U toku noći oblačno s jačom i obilnom kišom u zapadnoj polovini zemlje, kada će u istočnoj polovini biti još suvog vremena ili mjestimične slabije i povremne kiše.

Ujutro s umjernom do jakom kišom na jugozapadu zapadu i sjeveru (30 do 50 l/m²)., a promjenjljivo na jugu, jugoistoku, istoku i sjeveroistoku, djelomično suvo, a kiša samo mjestimična i slabija. Tokom prijepodneva i ranog poslepodneva jenjavanje padavina pa će biti na zapadu slabije a u ostalim predjelima mjestimične,  uz nešto promjenjljiviju oblačnost.

 

Zbog približavanja frontalne linije jugu Hercegovine u tim predjelima će biti razvoja oblaka vertikalnog razvoja pa se očekuju grmljavinsli procesi i padavine pljuskovitog karaktera. Zona te nestabilnosti će se popodne i prema večeri premještati prema istoku i sjeveroistoku tako da će kasnije u tim predjelima biti uz grmljavinu.

Na zapadu poslepodne očekujemo ponovo intenziviranje padavina, pa će biti obilne (novih 30 do 50 l/m²). Prema večeri oblačna zona s padavinama se pomjera prema sjeveru kada će od juga doći prvo do jenjavanja a zatim i prestanka padavina.

Duvaće slab do umeren jugoistočni vjetar  na jugu, a na sjeveru istočni Jutarnja temperatura od 8°C do 14°C. Najviša dnevna temperatura vazduha od samo 14°C na zapadu, u većini predjela od 18°C do 22°C, na jugu i jugoistoku do 25°C.

 

PROGNOZA VREMENA ZABANjALUKU  ZA SUTRA 22.05.2015

 

Zahlađenje sa obilnom kišom. U toku noći i ujutro obilnije padavine. Prijepodne oblačno s mjestimičnom kišom slabog do umjerenog intenziteta s tendencijom slabljenja. Tokom podneva i ranog poslepodneva zadržava se pretežno do potpuno oblačno s mjestimičnom kišom. Novo intenziviranje padavina se očekuje u kasnije poslepodne, veče i prvi dio noći na subotu, kada postoji mogućnost za grmljavinu i pljuskove. Vjetar umeren sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura oko 12°C, a maksimalna dnevna oko 16°C.
Dežurni sinoptičar:Igor Kovačić

U subotu( 23.maj):

Nastavlja se oblačno vreme sa kišom.

 

Na zapadu će biti sveže sa čestom kišom, a na istoku će biti malo toplije uz smenu sunčanih i oblačnih perioda sa povremenom kišom i pljuskovima s grmljavinom.

Jutarnja temperatura od 10°C do 15°C, u višim predjelima od 6°C. Najviša dnevna temperatura vazduha od 17°C na zapadu do 26°C na istoku, u višim predjelima od 13°C.

Dežurni sinoptičar: Igor Kovačić

U nedelju(24.maj):

Nastavlja se nestabilno vreme sa čestom kišom. U prvom delu dana će biti više suvog vremena uz  povremene sunčane periode, a popodne će ponovo jačati kiša i pljuskovi sa grmljavnom, a moguće su i lokalne nepogode sa gradom. Jutarnja temperatura od 8°C do 13°C, u višim predelima od 5 °C.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 16°C do 23°C, u višim predelima od 12°C.

Dežurni sinoptičar: Igor Kovačić

U ponedjeljak(25.maj):

Ujutro i  u prvom dijelu dana će biti suvo uz povremene sunčane periode, a popodne će ponovo biti nestabilno s pljuskovima sa grmljavnom, a moguće su i lokalne nepogode sa gradom.

Jutarnja temperatura od 8°C do 13°C, u višim predjelima od 5 °C. Najviša dnevna temperatura vazduha od 19°C do 24°C, lokalno na sjeveru za stepen dva viša, a u višim predjelima od 12°C.

Dežurni sinoptičar: Igor Kovačić /vijesti.in.rs/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here