Imamoglu: Idemo u nestabilnost, Erdoan da prizna poraz

0
328

Opozicioni kandidat za gradonačelnika u Istanbulu Ekrem Imamoglu pozvao je juče izbornu komisiju u Turskoj da potvrdi njegovu pobjedu i zatražio od turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana da “sarađuje” kako bi zaustavio povlačenje Turske u nestabilnost zbog izbornih rezultata.

Prema preliminarnim i nezvaničnim rezultatima agencija, Imamoglu je pobijedio bivšeg premijera Binalija Jildirima, kandidata vladajuće partije, sa blizu 25.000 glasova razlike.

Imamoglu je na konferenciji za novinare u svom glavnom štabu pozvao Erdoana i njegovu partiju da “doprinesu kako bi se zaustavio proces povlačenja Turske u nemirene vode zbog rezultata izbora u Istanbulu, koje prati cijeli svijet”, prenosi AP.

On je pokazao i fotografiju iz 1994. godine, kada je Erdogan izabran za gradonačelnika Istanbula. Fotografija prikazuje suparničkog kandidata opozicije na proslavi Erdoanove pobede. Imamoglu je zamolio predsjednika da sada uzvrati.

“Mi tražimo pravdu”, rekao je on.

Vladajuća turska Partija pravde i razvoja (AKP) podnela je juče žalbu na rezultat lokalnih izbora u Istanbulu, gdje je, prema preliminarnim rezultatima, opozicija osvojila “tesnu” većinu.

Erdoanova partija je pobijedila na nivou cijele Turske prema preliminarnim rezultatima, ali je izgubila vlast u Ankari i, kako izgleda, u Istanbulu, dva grada koja su bila pod njenom kontrolom posljednjih 25 godina.

AKP je juče odbila da prizna poraz i uložila je žalbu osporavajući rezultate u svih 39 okruga u Istanbulu i 25 okruga u glavnom gradu Ankare.

U žalbi oni su ukazali na izborne neregularnosti i ocijenili da su brojni glasovi neopravdano računati kao nevažeći što je, prema toj partiji, štetilo njenim kandidatima.

(Tanjug)

PODIJELI