Imena laureata književne nagrade “Ivo Andrić” biće saopštena danas u Beogradu

0
292

Imena laureata ovogodišnje velike književne nagrade “Ivo Andrić” Andrićevog instituta u Andrićgradu biće saopštena danas na konferenciji za novinare u Beogradu.

Na konferenciji za novinare, koja će biti održana u Medija centru sa početkom u 12.00 časova, govoriće akademik Jovan Delić, publicista i pisac Muharem Bazdulj i profesor Aleksandra Vraneš.

Velika književna nagrada “Ivo Andrić” ustanovljena je 2015. godine. Žiri koji dodjeljuje nagradu dužan je da tokom cijele kalendarske godine prati izdavačku djelatnost u Republici Srpskoj i Srbiji i da objektivno sagleda značaj ukupnog književnog stvaralaštva autora i pojedinačnog romansijerskog ostvarenja u tom periodu.

Nagrada se sastoji od Povelje i novčanog iznosa, a dodjeljuje se u dvije kategorije – za ukupno književno stvaralaštvo i za najbolje djelo objavljeno u protekloj godini.

Nagrada za ukupno književno stvaralaštvo “Ivo Andrić” i za djelo “Tri poeme” 2016. godine dodijeljena je Matiji Bećkoviću, dok je najbolji roman u 2015, prema mišljenju žirija, “Osama” Vladimira Kecmanovića.

Naredne, 2017. godine nagradu “Ivo Andrić” dobili su Dušan Kovačević i ruski pisac Zahar Prilepin. Kovačeviću je nagrada dodijeljena za ukupno književno stvaralaštvo i za dramsko djelo “Hipnoza jedne ljubavi”, a Prilepinu za roman “Obitelj” i knjigu pripovjedaka “Sedam života”.

Prošlogodišnji laureati bili su muzičar i pjesnik Borisav Bora Đorđević i kineski pisac Ju Hua.

Đorđević je nagradu dobio za najbolje djelo objavljeno u Republici Srpskoj i Srbiji u 2017. za knjigu poezije “Pusto ostrvo”, a Hua za životno djelo za prošlu godinu za njegovo cjelokupno prozno stvaralaštvo, povodom objavljivanja prevoda njegova tri romana kod izdavačke kuće “Geopolitika” u Beogradu.

Andrićev institut u Andrićgradu, na čijem čelu je proslavljeni svjetski reditelj Emir Kusturica, jedinstvena je ustanova kulture, nauke i obrazovanja, koja svojim radom objedinjuje nastojanja Srbije i Republike Srpske da u tim oblastima ostvare značajne rezultate.

Institut ima pet odjeljenja – za književnost, istoriju, orijentalistiku, politiku i medije i Odjeljenje za film.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here