INCIDENT U NARODNOJ SKUPŠTINI: Fizički obračun i pljuvanje!

0
1480

Miladin Stanić, poslanik SDS, izazvao je danas incident u holu Narodne skupštine Republike Srpske, kad je po izlasku iz sale fizički nasrnuo na Sinišu Dodika, poslanika SNSD-a.

Naočigled brojnih svjedoka i novinara, Stanić je zaprijetio Dodiku zbog ranije rasprave u skupštine, da bi ga u jednom trenutku pokušao uhvatiti za odijelo i, na sveopštu nevericu, pljunuo u njegovom pravcu. Brzom reakcijom ostalih poslanika, koji se zatekli u holu, spriječen je veći incident. Da stvar bude gora, samo nekoliko minuta poslije toga, Stanić je izazvao novi incident, pošto je u skupštinskoj sali, poslije kraće rasprave, udario nogom poslanika SNSD-a Milana Kovača. Razlo je, kako saznajemo, što mu je Kovač u prolazu dobacio da treba da smire strasti i „spuste“ uzavrelu skupštinsku temperaturu. Trenutno je u toku pauza, koje je data nakon što su poslanice SNSD-a demonstrivno napustile salu zbog Stanićevih seksističkih nastupa. Potpredsjednica Vlade Nada Tešanović, koja, zajedno sa ostalim članovima kabineta, prisustvuje današnjoj sjednici izjavile je da se neće vratiti u skupštinsku salu sve dok im se Stanić ne izvini. Ona je precizirala da je Stanić tokom jutrošnje rasprave dobacio u njihovomk pravcu „da ženama i treba gledati u nogu“, odgovarajući tako na kritike pojedinih poslanica SNSD-a koji su ga kritikovale zbog toga što je komentarisao boju premijerkinih čizmica tokom proteklih poplava.

OSUDA FIZIČKOG NAPADA NA POSLANIKE SNSD-a

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić osudio je fizički incident u kojem je poslanik SDS-a Miladin Stanić danas u toku skupštinske pauze fizički napao poslanike SNSD-a Milana Kovača i Sinišu Dodika. „Apsolutno osuđujem takav događaj i smatram ga potpuno ne primjerenim. Fokus ove sjednice i parlamenta Srpske treba da bude na mjerama za građane, a ne na fizičkom obračunu narodnih poslanika, ma koji oni bili i ma kojoj stranci pripadali“, rekao je Radojičić danas novinarima u Banjaluci.

Radojičić je rekao da je sazvana sjednica Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske u 12.00 časova čija je tema ovaj incident i nastavak sjednice. „Građani Srpske očekuju odluke i mjere i ne žele da gledaju fizički obračun, jer to nije smisao Narodne skupštine Republike Srpske“, istakao je Radojičić. Radojičić je pozvao narodne poslanike da obavljaju posao za koji su birani.

On je rekao da je informisan da je u toku skupštinske pauze, odnosno izlaska iz sale narodnih poslanika, došlo do fizičkog incidenta u kome su poslanici SNSD-a Milan Kovač i Siniša Dodik napadnuti na hodniku od poslanika SDS-a Miladina Stanića. „Ovo je prvi put od kada postoji parlament Srpske da je neko nasrnuo na narodne poslanike i da se desio fizički incident“, zaključio je Radojičić.

CVIJANOVIĆ: VRAĆAMO SE U PARLAMENT

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će se žene poslanici i članovi Vlade vratiti u parlament Republike Srpske, koji razmatra prijedlog zakonskih mjera za sanaciju štete od poplava, uprkos uvredama pojedinih poslanika iz opozicije.

„Ja i sve moje kolege i koleginice prevazići ćemo ovo stanje tako što ćemo se vratiti u parlament. NJima neka služi na čast što se nisu izvinili zbog svega onog što su govorili na račun žena. Mi smo ovdje zbog građana“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je to zaključak Vlade sa današnje vanredne sjednice, održane u pauzi zasjedanja Narodne skupštine. „Mi smo ovdje zbog građana, želimo da budu usvojene ove mjere, one su dobre. Mi smo prva vlada u regiji koja je predložila konkretne mjere. Ovo bi trebalo da bude prvi parlament u regiji koji treba da bude počastvovan zato što ima priliku da donese mjere kojima se sanira ovako teško stanje“, rekla je Cvijanovićeva.

 

NASTAVLJENA SJEDNICA PARLAMENTA

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je nakon pauze diskusijama o objedinjenom dnevnom redu.

Predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić rekao je da je u pauzi održana sjednica kolegijuma, gdje su svi šefovi poslaničkih klubova bili saglasni da sjednica bude nastavljena.

U pauzi sjednice došlo je do incidentne situacije kada je poslanik SDS-a Miladin Stanić fizički napao poslanike SNSD-a Milana Kovača i Sinišu Dodika.

 MIRJANIĆ: INCIDENT NIJE SLUČAJAN

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Željko Mirjanić izjavio je danas da su pojedini poslanici SDS-a fizički nasrnuli u pauzi sjednice na poslanike SNSD-a, što nije bilo slučajno.

Mirjanić je rekao novinarima u pauzi sjednice Narodne skupštine da taj incident nije ni slučajan, ni izazvan „tankim nervima“ pojedinih poslanika SDS-a, već da je to SDS-ova taktika.

„Mi se nikoga ne bojimo. Ne bojimo se njihovih prijetnji i uvreda i njihove namjere da prekinu sjednicu. Tu namjeru pokazali su i juče kada su održali govor po kojem ih mi navodno ometamo da učestvuju u radu“, naveo je Mirjanić.

On je istakao da će poslanici SNSD-a ostati na sjednici i argumentovano braniti stavove, naglašavajući da je cilj ove stranke da predloženi zakoni budu usvojeni i da Vlada što prije može djelovati i podržati građane koji su pretrpjeli štetu.

Poslanik SNSD-a Milan Kovač naveo je da ga je u hodniku Skupštine s leđa napao poslanik SDS-a Miladin Stanić.

Poslanik SDS-a Nenad Stevandić rekao je da niko od poslanika ove stranke nije uvredio nijednu ženu, pa ni premijera Srpske Željku Cvijanović, niti je iko rekao bilo koju ružnu ili pogrdnu rječ, niti pogrdan komentar.

On je naveo da poslanik SDS-a Miladin Stanić trpi uvrede i pritiske već godinu dana od poslanika SNSD-a Milana Kovača i Siniše Dodika, dodajući da je i „Kovač prijetio i njemu lično“.

„Stanić je reagovao na prijetnje onako kako 99 odsto ljudi reaguje. Svako ima svoj način reakcije. Suština je u tome što je ova skupština koncipirana tako da se `skalabudži` i brzo završi“, istakao je Stevandić.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić smatra da su ove incidentne situacije indukovane time što je predsjednik Skupštine Igor Radojičić izrekao opomenu premijeru Željki Cvijanović da krši poslovnik.

On je naveo da je prije pauze šefu Kluba poslanika SDS-a Vukoti Govedarici „iz sredine mjesta SNSD-a u skupštinskoj sali stigla prijetnja da će dobiti šamar“. /ATV – srna/

PODIJELI