Incku rok od 90 dana da podnese izvještaj Parlamentu Srpske

0
186

Raspravom o prijedlogu zaključaka SNSD-a kojima bi Narodna skupština Republike Srpske zahtijevala od Visokog predstavnika Valentina Incka da joj podnese izvještaj završen je dio zasijedanja.

Predlagač zaključaka Srđan Mazalica rekao je da Narodna skupština tim činom želi da pokaže da je iznad OHR-a i da zaštiti dostojanstvo Republike Srpske.

Predlagač zaključaka – SNSD smatra da Visoki predstavnik za BiH izvještaje, između ostalih, mora da dostavlja i zainteresovanoj strani NSRS. Izvještaj bi trebalo da sadrži rezultate primjene civilnog dijela Mirovnog sporazuma u BiH i to u razdoblju od 1995. do 2020. godine.

– NSRS traži od OHR-a da sačini u roku 30 dana dostavi izvještaj na razmatranje o progresu u implementaciji mira u BiH – rekao je Mazalica.

Poslanici PDP-a ovu inicijativu ocjenjuje, kako kažu, politikanstvom vladajuće koalicije koja bi trebalo da rješava životne probleme. Ističu da na štetno djelovanje visokih predstavnika odavno ukazuju.

– Posebno želim da izdvojim priču o tome da NSRS treba da uradi nešto kako bi uklonili odgovornost sa srpskog naroda. Šta to znači? Da nosimo kolektivni odgovornost? Naravno da ne nosimo – istakao je poslanik PDP- Igoe Crnadak.

Veći dio rasprave ispunjen je međusobnim optužbama koja je stranka više sarađivala sa Kancelarijom visokog predstvnika i koja je odgovornija za presnos nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH. I ovog puta je postignuta saglasnost da OHR godinama nanosi štetu Republici Srpskoj, ali je postavljeno pitanje praktičnog dometa predloženih skupštinskih zaključaka.

– Јa mislim da bi bilo bolje da pozovemo novog visokog predstavnika da on dođe ovde odmah po preuzimanju mandata i da njemu kažemo kroz šta smo prošli – smatra poslnik SDS-a Nedeljko Glamočak.

Isto očekuje i šef Kluba poslanika DNS-a Duško Ivić.

– Nije u pitanju hoćemo li mi glasati ili nećemo glasati treba li da podnese izvještaj, nego hoće li ovdje doći. To je cilj – rekao je Ivić.

– Јa smatram da je legitimno i legalno raspravljati o Incku i reći sve što ne valja u njegovom radu. Naše je da pozovemo i pričamo potomcima da smo ga pozvali da dođe ovde, uspjeli ili ne – dodao je potpredsjednik NSRS Milan Petković.

Šef Kluba poslanika NDP-NPS Dragan Čavić ističe da NSRS treba da pokaže dignitet.

– Mi danas ne raspravljamo o OHR-u nego svom digniteteu koji treba da konačno počnemo sticati i treba tim ljudima da kažemo imamo dokument na osnovu kojeg se pozivamo i izvolite i podnesite izvještaj. Ako ne podnesu, to nije naša sramota nego njihova – naglasio je Čavić.

Direktna podrška Visokom predstavniku došla je samo iz Kluba bošnjačkih partija.

– Visoki predstavnik je konačan organ na terenu koji tumači Dejtonski sporazum i njegovu implementaciju – dodala je Begija Smajić iz Kluba poslanika “Zajedno za BiH”.

Da je vrijeme ne samo da visoki predstavnik podnese izvještaj Skupštini Republike Srpske nego i da zauvijek ode iz BiH kaže predsjednik Vlade Radovan Višković.

Da li će podnijeti ili ne, njegova je stvar, ali budite uvjereni da će i to neko vrednovati. I Savjet ministara i ambasade i sam OHR, ali i neki naši prijatelji. Mi imamo to pravo i to je naš legalan i legitiman zahtjev – poručio je Višković.

Predsjednik Vlade je članove vladajućih partija i opozicionog bloka pozvao da iskažu potpuno jednostvo kad je riječ o ovako važnom pitanju za Republiku Srpsku.

Zaključci o OHR-u koje izglasaju poslanici na snagu će stupiti dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

/RTRS/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here