INFORMATIVNI SASTANAK O AKTIVNOSTIMA VEZANIM ZA PROIZVODNJU I OTKUP KRASTAVASA KORNIŠONA

0
744

Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava poljoprivredne proizvođače da predstavnici firme “Carl Kuehne” d.o.o. iz Kozarske Dubice koja se bavi organizovanjem ugovorene proizvodnje krastavaca kornišona, organizuju informativni sastanak koji će biti održan 12. februara 2019. godine (utorak) sa početkom u 11,00 časova u prostorijama JU Centar za kulturu Prnjavor.

Predstavnici firme “Carl Kuehne” će prezentovati planirane aktivnosti vezane za proizvodnju i otkup krastavaca kornišona na području opštine Prnjavor. Takođe, Odjeljenje obavještava poljoprivredne proizvođače sa područja opštine Prnjavor da je u toku realizacija Projekta razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima, finansiranog od strane Međunarodnog fonda za ruralni razvoj (IFAD), a koji implementira Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u saradnji sa Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi. U toku dosadašnjeg rada identifikovani su neki lanci vrijednosti među kojima je i lanac vrijednosti za krastavce kornišone, a biznis plan lideri su “Carl Kuehne” d.o.o. Kozarska Dubica, ZZ “Gračanka” Gračanica, “AM-Đogić” d.o.o. Živinice.

Navedena preduzeća imaju u cilju proširenje kooperantske mreže kroz organizovanje proizvodnje i otkupa krastavaca kornišona. Start-ap paketi se finansiraju na sljedeći način: 40 % – projekat,10 % – Opština Prnjavor i 50 % – proizvođač (žene i mlađi od 40 godina imaju dodatnih 10 % podršk iz projekta). Pri zasnivanju proizvodnje krastavaca kornišona svim proizvođačima će biti obezbijeđen kompletan repromaterijal, koji će se otplaćivati kroz proizvod (50 % od ukupnog start-ap paketa), a otkup cjelokupne proizvedene količine je zagarantovan. Za sve dodatne informacije zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu se obratiti u kancelarije odjeljenja ili putem kontakt telefona 051/660-860.

PODIJELI