INSPEKTORI NA TERENU: Uzeto 39 uzoraka zemljišta kod Incela, ispituju se i dvorišta obližnjih kuća

0
384
Ekološki inspektori su iz poslovne zone “Incela” u Banjaluci do sada uzeli ukupno 39 uzoraka zemljišta koje detaljno analiziraju, među kojima su dva uzorka dvorišta obližnjih kuća zbog sumnje da je i ta zemlja zagađena jer se nalazi nadomak mjesta gdje su pronađeni ulje piralen i opasni teški metali, rekao je direktor Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske Predrag Ilić.

Ilić je dodao da će narednih dana inspektori nastaviti sa uzimanjem uzoraka, tako da se rezultati analiza ne mogu očekivati do kraja iduće sedmice.

“Riječ je o uzorcima uzetim sa površinskog sloja zemlje, od 25 centimetara, jer je to sloj sa kojeg se zagađenje širi vjetrom i veoma lako može preći na obližnje poljoprivredne površine”, rekao je Ilić za današnji “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima, inspektori uzimaju uzorke za dubinske analize, do 50 centimetara, i to na lokacijama gdje su već našli zagađujuće materije.

On je dodao da je poslovna zona “Incel” staro, davno propalo industrijsko zemljište koje je iza sebe ostavilo velike količine otpadnih ulja i hemikalija.

“Inicijator analiza bio je nedavni požar kod nekadašnje Energane, kada su se zapalili otpad i piralensko ulje. Institut je u aprilu uzeo osam uzoraka u `Incelu`. Četiri za poslovnu zonu `Incel`, dva za firmu `Bil kolor metal` i dva za `Lukić-invest` Banjaluka. To je urađeno prema nalogu gradskog ekološkog inspektora, jer se potencijalno sumnjalo da na tim lokacijama postoji veliki izvor zagađenja”, rekao je Ilić.

On je istakao da su urađene analize za PCB /piralen/, TPH, olovo, nikl, bakar, kadmijum i živu i u svih toh osam uzoraka su konstatovane velike koncentracije piralena i drugih zagađujućih materija.

Ukoliko budu otkrivene i nove lokacije zagađenog zemljišta, kaže Ilić, kompletni izvještaji biće dostavljeni svim pravnim licima u “Incelu”, gradu Banjaluka, kao i nadležnim inspekcijama.

On je poručio da je ovo prilika da se to pitanje riješi i sanira zajedničkim snagama jer je riječ o opasnim materijama.

PODIJELI