Instagram planira sakrivati lajkove na objavama

0
393
Instagram bi uskoro mogao promijeniti jednu od njegovih temeljnih odrednica – lajkove. Popularna mreža nagovještava kako više neće prikazivati spisak korisnika koji su lajkali određene postove.

Prema novim najavama, Instagram testira opciju sakrivanja lajkova.

Fotografije istraživača Jane Manchuna Vonga prikazuju Instagram postove koji više ne otkrivaju tačan spisak lajkova. Umjesto toga, korisnici će moći vidjeti kako je postove lajkovalo nekoliko određenih imena te “ostali”.

“Želimo da se vaši pratitelji fokusiraju na ono što vi dijelite, a ne na broj lajkova koje prikupite na određenim postovima. Tokom testiranja, samo osoba koja je podijelila post mogla je vidjeti tačan broj lajkova na tom postu”, pojasnili su iz Instagrama.

Glasnogovornik popularne mreže istakao je kako je istraživanje načina smanjenja pritiska nešto o čemu uvijek razmišljaju predstavnici Instagrama.

Prema mišljenju tehno kritičara, brojevi lajkova u današnjici stvaraju društveni pritisak, naročito mlađoj populaciji. Stoga, kako kažu, smanjenjem naglaska na lajkove, Istagram bi postao zdravija društvena mreža.

Koliko će ova mogućnost ostati samo u testnoj fazi, ostaje da vidimo. Podsjećamo, Instagram je prošle godine korisnicima omogućio da provjere koliko vremena provode na ovoj aplikaciji.

PODIJELI