Institut za javno zdravstvo RS: Ublažavanje mjera znači dodatni oprez i odgovorno ponašanje svih nas

0
443

Predstavnici Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske poručili su danas da prelazimo iz faze restriktivnih mjera u fazu njihovog ublažavanja i da su u tu svrhu izradili brojne dokumente, kao i uputstva koja će se od 11. maja koristiti u javnom životu, ali su istakli i da je u narednom periodu neophodna odgovornost svih građana.

– U prethodna četiri mjeseca Institut za javno zdravstvo Republike Srpske radio je na praćenju, prevashodno na otkrivanju novih slučajeva virusa korona – rekao je na konferenciji za novinare vršilac dužnosti direktora Instituta Branislav Zeljković.

Kada je odlučeno da se ide u ublažavanje mjera, Institut je pratio epidemiološku situaciju.

– Izradili smo brojne dokumente, kao i uputstva koje će se koristiti u javnom životu. Upustva će nastupiti od 11. maja – rekao je Zeljković.

Naveo je da će pojedina uputstva biti i grafički prikazana kako bi građani lakše mogli da prate cijelu situaciju.

– Možemo biti zadovoljni ponašanjem naših građana – istakao je on.

Specijalista epidemiolog u Institutu Jelena Đaković Dević naglasila je da smo prošli različite faze.

– Trenutno se nalazimo u fazi lokalne transmisije i to nosi neke svoje posebne izazove. Ostajemo posvećeni smanjenju širenja virusa u zdravstvenim ustanovama i domovima za stara lica -rekla je Đaković Dević.

Ona kaže da cilj bio da nemamo nagli skok oboljelih i da seu tome uspjelo.

– Krajem aprila i početkom maja imali smo povećan broj oboljelih, i to nam je potvrdilo da i dalje trebamo biti oprezni. Pratimo situaciju i reagovaćemo u skladu sa tim – poručila je ona.

Istakla je da prelazimo u fazu u kojoj će najviše doći naša lična odgovornost.

– Naučili smo da preventivne mjere daju najbolje rezultate”, rekla je Đaković Dević.

Kazala je da je smrtnost veća u odnosu na region, ali o definitivnim brojkama se može govoriti tek kad se završi epidemija.

– Ublažavanje mjera je zasnovano na epidemiološkoj situaciji, mi i dalje insistiramo na tome da mjere ublažavanja budu postepene. Računamo na ličnu odgovornost građana. Život mora nastaviti dalje. U narednom periodu moramo naučiti živjeti sa tim, moramo biti jako oprezni i primjenjivati sve mjere – zaključila je Đaković Dević.

/Glas Srpske/

PODIJELI