Intervju sa ministrom Klokićem: Prnjavor u budućnosti veoma atraktivan za investitore

0
299
Zlatan Klokić

Radio Prnjavor, Emisija “Razgovor s povodom”. Gost u studiju: Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

Novinar Marijan Popadić

  • Poboljšanjem konkurentnosti i unapređenjem poslovnog okruženja stvaraju se preduslovi za veću atraktivnost Srpske za strana ulaganja. Prema vašem mišljenju, koliko investitori prepoznaju ovakvu klimu, kako na području opština u okruženju, tako i na području naše opštine Prnjavor?

KLOKIĆ: Kada govorimo o stranim investicijama, bitno je istaći da Republika Srpska iz godine u godinu bilježi sve veći broj novoregistrovanih preduzeća, odnosno privrednih društava sa stranim kapitalom. Tako je u prvih šest mjeseci ove godine broj registrovanih preduzeća 120, a u prošloj godini iznosio je 178. Bitno je istaći da RS ima određene komparativne prednosti kada je u pitanju ulaganje, a to je prije svega geostrateški položaj, obzirom da smo na granici sa EU, zatim prirodni resursi koje RS ima, povoljan tretman prema stranim investitorima koji je identičan tretmanu prema domaćim investitorima, zatim stimulativna poreska politika, obzirom da, kada gledamo poresku politiku zemalja u okruženju i Federaciji BiH, vidjećete da RS ima identične poreske stope kao i zemlje okruženja, a u nekim parametrima smo i bolji. Sasvim sigurno je i to da je prednost Republike Srpske kada govorimo o ulaganjima i cijena električne energije. Kada govorimo o investicijama u lokalne zajednice, u ovom slučaju konkretno mislim na Prnjavor,  Prnjavor će u budućnosti biti veoma atraktivan za investitore, obizom da će se industrijska zona, čija je izgradnja u zamahu, nalaziti u neposrednoj blizini auto puta Banjaluka-Doboj

  • S ciljem poboljšanja konkurentnosti jedinica lokalne samouprave, Republika Srpska je pristupila Projektu sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem. Opština Prnjavor je takođe u procesu sertifikacije. Šta će to značiti u praksi?

KLOKIĆ: To u praksi znači da bi cjelokupna opštinska administracija trebala postati jedan bolji servis investitorima, ne samo stranim, nego i domaćim privrednicima. Da bi opština dobila setifikat, potrfebno je da budu ispunjeni određeni uslovi, da se poštuju određene procedure, da je opštinska uprava u službi i privrede i građana i svih zaintresovanih koji žele da ulažu u opštinu. Pored Prnjavora, u procesu sertifikacije nalaze se i okolne opštine, Gradiška, Laktaši, a prva lokalna jedinica koja je dobila ovaj sertifikat je Grad Prijedor, koji je već u drugom krugu resertifikacije. U Prijedoru se nalazi i njihova lokalna razvojna agencija Preda, koja, je po mom mišljenju jedna od najboljih u RS, koja je samoodrživa i velikim brojem projekata finasira i svoje radnike.

  • Krajem septembra u saradnji sa Unijom udruženja poslodavaca i privrednom komorom organizue se konferencija “Privreda Republike Srpske 2019-2022, dijalog za budućnost. O čemu će tačnije biti riječ?

KLOKIĆ: Ono što je prethodilo ovoj konferenciji, Unija udruženja poslodavaca i Vlada RS su krajem prošle godine potpisale Memorandum o zajedničkim politikama, u kome ima niz usaglašenih mjera u cilju unapređenja poslovnog okruženja. Cilj konferencije jeste da se ukaže na izazove sa kojima se suočava naša privreda i predlože rješenja za njihovo prevazilaženje u budućnosti, uvažavajući iskustva i prijedloge koje će iznijeti sami učesnici skupa, dakle, i privrednici i organi uprave. Jedan od zadataka je i unapređenje dijaloga između Vlade RS i same poslovne zajednice, koji je inteziviran prošle godine, organizovanjem zajedničkog panela “Dogovor do uspješne Srpske”, a nastavljen ove godine zajedničkim aktivnostima i nizom okruglih stolova na izradi Nacrta smjernica za razvoj privrede RS. Zakljuci ove konferencije treba da predstave dobru podlogu za izradu Programa ekonosmkih reformi za narednu godinu, a ovakav vid komunikacije između poslovne zajednice i Vlade treba da postane praksa. To je bilo i u prethodnom periodu kada smo usaglašavali budžet i Program ekonomskih reformi koji smo donosili za 2017. i 2018. godinu. Učesnici ove konferencije biće i predstavnici vodećih kompanija koje posluju u Republici Srpskoj, predstavnici drugih ministarstava i javnih institucija koji utiču na poslovni ambijent, predstavnici akademske zajednice, nevladinog sektora, ugledne ličnosti iz regiona sa iskustvima u određenim oblastima, te predstavnici jedinica lokalne samouprave. Konferecija je podržana od strane predsjednika RS, Milorada Dodika i predsjednice Vlade, gospođe Željke Cvijanović. Konferencija će biti održana u Banjaluci, u Administrativnom centru Vlade RS, u petak, 28. septembra, sa početkomm u 10:00 časova.

  • Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske pokrenulo je portal čija je suština da se na jednom mjestu mogu naći sve procedure neophodne za početak poslovanja u RS u bilo kojoj djelatnosti. Možete li nam pojasniti kako je zamišljen rad portala.

KLOKIĆ: Cilj ovog portala jeste da se na jednom mjestu pruže zainteresovanim građanima i privrednicima, sve informacije neophodne za pokretanje i obavljanje poslovnih aktivnosti. To podrazumijeva i podatke o neophodnim koracima, te formalnost poput raznih dozvola licenci, tako da bi zainteresovani mogli putem nekoliko klikova mišem saznati koja je sve dokumentacija potrebna da se firma iz bilo koje oblasti osnuje. Već ranije je bio jedan portal u funkciji koje je ministarstvo pokrenulo i htjeli smo da ga inoviramo i prije dvije sedmice Vlada RS je usvojila uredbu kojom se ovaj portal stavlja u funkciju. Sada se on nalazi u testnoj fazi, da i naše institucije, koje su nadležne za izdavanje dozvola se uvežu u sve to i da, ukoliko postoji neka manjkavost, bude otklonjena.Tako da će portal biti u punoj funkciji početkom sledeće godine.

  •  U RS početkom naredne godine biće pušten u rad sistem elektronske registracije poslovnih subjekata, a što podrazumeva da će fizička lica moći od kuće da registruju svoju firmu. Vaše ministarstvo nosilac je projekta, koji će ovim potezom  RS svrstati u moderne zemlje kada je reč o ovoj oblasti. Šta smatrate najvećim prednostima ovog sistema registracije?

KLOKIĆ: Projekat online registracije je jedna, da kažemo druga faza reforme registracije poslovanja, koje je ministarstvo obavilo u prethodnom periodu, obzirom da smo 2012. godine pokrenuli ovu reformu, kada se smanjio određen broj procedura, broj dana potrebnih za pokretanje privrednog društva i sada smo došli u situaciju da obavljamo online, odnosno e-registraciju, što podrazumijeva podnošenje zahjeva za registraciju sa bilo kog mjesta, od kuće, u zemlji ili inostranstvu da u svega nekoliko koraka registrujemo privredno društvo. Jedan od uslova za e registraciju je uspostvljanje sertifikovanog tijela koje će izdavati kvalifikovane elektronske potpise što će u praksi omogućiti primjenu zakona kojim se reguliše elektronski potpis, elektonski dokument, kao i elektronsko poslovanje. To će omogućiti i prikupljanje potrebne dokumentacije za registraciju po službenoj dužnosti elektronskim putem od nadležnog organa. Moram se zahvaliti ovim putem donatorima, britanskoj ambasadi i Svjetskoj banci, koji su izdvojili sredstva za ovaj projekat ukupne vrijednosti nešto više od tri miliona KM i podržali ovaj projekat. Dakle, u početnoj fazi projekta, formalnosti će se pribavljati po službenoj dužnosti, ali samo od nadležnih organa koji su za sada tehnički osposobljeni za ovakav vid komunikacije. Kako ovaj proces bude zaživljavao, postepeno će uključivati i ostale nadležne organe i institucije čime će se stvoriti pretpostavka za primjenu modernih tehologija i time potpun razvoj e-uprave u RS, što je svakako jedna od ciljeva, ako ćemo gledati i ekspoze premijerke Srbije, ona je to isticala kao veoma važnu stavku u svom mandatu.

  • U cilju promocije Republike Srpske, svake godine se organizuje višednevna manifestacija “Dani Srpske u Srbiji”.  Kakvi su vaši utisci o ovoj manifestaciji kojoj ste prisustvovali, a koja traje još od 2013.godine?

KLOKIĆ: Ova manifestacija najbolje oslikava šta se dešava na polju nauke, kulture, prosvjete i privrede, a u ovih šest godina postala je i jedan od najčvršćih mostova koji spaja Republiku Srpsku i Srbiju. Vjerujemo da će ova manifestacija i u budućnosti napredovati i razvijati se i da ćemo svake godine imati sve više i programa u sve više gradova. Dani Srpske u Srbiji ove godine održani su u periodu od 3. do 8. septembra u organizaciji predstavništva RS u Srbiji, a želja jeste bila da se građanima Srbije predstavi sve ono čime Srpska može da se ponosi i diči. To smo organizovali u 19. gradova i kroz 25. programa.

  • Najavljeno je otvaranje kancelarije Srpske u Sankt Peterburgu. Kada će ona biti u funkciji i šta će značiti u praksi?

KLOKIĆ: Ja vjerujem da će kancelarija već sledeći mjesec biti u svom punom kapacitetu, u toku su radovi na adaptaciji prostora. Obzirom da je prije dvije godine potpisana mapa puta za realizaciju raznih projekata između RS i grada Sankt Petersburga, cilj jeste bio da se osnuje kancelarija gdje će Republika Srpska moći što bliže da se predstavi građanima i široj zajednici u Rusiji. Rusija je za nas veoma značajan partner, a to govori i posjeta gubernatora Sankt Petersburga, Poltovčenka, kao i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

  • Vlada RS je verifikovala odgovore na sva dodatna pitanja iz upitnika Evropske komisjie. Da li će BiH probiti dogovoreni rok?

KLOKIĆ: Obzirom da je u resornoj nadležnosti ministarstva samo pitanje Evropskih integracija, moram istaći da je rok probijen. Na žalost, to se desilo i sa prvim upitnikom,ali to nije bila praksa samo kada je u pitanju BiH, nego i druge zemlje. Ali, suština jeste da kvalitet odgovora koji sešalju Evropskoj komisiji bude dobar,a ne da bude brzina zbog rokova. Vlada RS je verifikovala svih 655. odgovora, do sada je tehnički finalizovano oko 210 odogovora na pitanja, u gotovo svakodnevnoj komunikaciji smo sa drugim nivoima vlasti, sa kantonima, Federacijom, sa BH nivoom kada su u pitanju ovi odgovori na dodatna pitanja iz upitnika i očekujem da će u narednih dvadesetak dana, najdalje do kraja oktobra, biti finalizovani i prevedeni ostali odgovori nakon čega će Evropska komisija dati ocjenu o spremnosti za članstvo u EU BiH.

  • Vaše ministarstvo finansijski je pomoglo snimanje dokumentarca o Draganu Ciganu, koji je poginuo spasavajući dvoje djece u Italiji O čemu se zapravo radi?

KLOKIĆ: Dragan Cigan je rodom iz Čelinca, a 2007. godine je u Italiji spasio dvoje djece koje nije poznavao od utapanja, a nakon čega je izgubio život..Putem predstavništva RS u Njemačkoj pomogli smo finasijski snimanje dokumentarnog filma o Draganu Ciganu, a cilj je da se promovišu vrijednosti kao što je humanost i hrabrost ljudi iz RS. To smo prihvatili jer nam se javila ekipa ljudi koji su radili i dokumentarni film o najmlađem borcu iz RS, Spomenku Gostiću i predstavili nam ideju da se napravi ovakav jedan dokumentarac o Draganu Ciganu. Jer Dragan Cigan u gradu u kojem je on živio u Italiji je dobio ulicu po svom imenu i prezimenu i možda je to za razmišljanje da i drugi gradovi u RS uzmu to kao ideju, jer čovjek je dao ono što je imao najvrednije da bi spasio nekoga, a to je svoj život.  /prnjavorlive.info/

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here