Islamisti objavili snimak uništavanja turskog tenka VIDEO

0
673

Teroristi ID–a su objavili na internetu video–snimak na kojem se vidi kako iz protivtenkovskog kompleksa „Kornet” pogađaju turski tenk.

Sudeći po opisu, događaj se desio na teritoriji sjeveroistočno od grada Mosula koja se nalazi nedaleko od turske granice i pod kontrolom je ID–a. Turski tenk M–60 stoji na uzvišici u trenutku kada ga pogađa raketa lansirana iz kompleksa „Kornet” ruske proizvodnje. Sudbina posade nije poznata.

Protivtenkovski kompleks „Kornet” se koristi u ruskoj vojsci od 1998. godine, a poslije toga je počeo da se izvozi u Tursku i Siriju.

Ubijena 32 pripadnika ID

Turske oružane snage ubile su 32 militanta “Islamske države” kao odgovor na napad džihadista na tenk u vojnom kampu Bašika u sjevernom Iraku, javio je danas list “Dejli sabah”. List navodi da u napadu islamista nije bilo žrtava, ali su u osvetničkom napadu ubijena tridesetdvojica terorista, a uništeno pet vozila i tri motocikla.

Turska je 4. decembra rasporedila 150 vojnika i 25 tenkova u sjevernom Iraku, kako bi, navodno, obučila i opremila iračke državne snage da vrate grad Mosul od pripadnika “Islamske države”, prenosi “Sputnjik”. Irački premijer Hajder el Abadi potom je zatražio povlačenje turskih trupa, poslatih u kamp Bašika bez odobrenja Bagdada.

 neyavisne
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here