Isplaćeno više od 90 odsto verifikovane stare devizne štednje

0
343
Ministarstvo finansija Republike Srpske je od početka procesa verifikacije stare devizne štednje do danas, na različite načine, isplatilo 90,9 odsto ukupno verifikovanog iznosa stare devizne štednje, odnosno 595,42 miliona KM u nominalnoj vrijednosti.

Isplate su vršene u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje.

U Ministarstvu finansija Srni je rečeno da ukupno verifikovan iznos stare devizne štednje u evidenciji APIF-a i kroz sudske odluke iznosi 655,01 milion KM.

Ministarstvo finansija je izvršilo osam emisija obveznica za izmirenje stare devizne štednje, ukupne nominalne vrijednosti 572,96 miliona KM, od kojih je u potpunosti izmireno pet emisija i one su u cjelosti isplaćene vlasnicima.

“Po dospijeću kupona obveznica do danas isplaćeno je 513,38 miliona KM od nominalne vrijednosti obveznica i 36,35 miliona KM po osnovu kamata na obveznice, što ukupno iznosi 549,73 miliona KM – naglašeno je iz ovog ministarstva.

Osim u obveznicama, Ministarstvo finansija je kroz gotovinske isplate do 2.000 KM, u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, isplatilo ukupno 79,23 miliona KM.

Na osnovu sudskih presuda Ministarstvo finansija Srpske do sada je na račune vlasnika stare devizne štednje isplatilo 2,81 miliona KM stare devizne štednje (nominalna vrijednost) i 1,44 miliona KM po osnovu dosuđenih kamata, što ukupno iznosi 4,25 miliona KM.

“Sve dospjele obaveze po osnovu stare devizne štednje se izvršavaju u roku, čime se smanjuje unutrašnji dug Republike Srpske, a činjenica da je do sada izmireno više od 90 odsto obaveza, te da obveznice stare devizne štednje visoko kotiraju na berzanskom tržištu govori o uspješnoj realizaciji Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u Republici Srpskoj”, rekli su Srni u Ministartsvu finansija Srpske.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here