Ispovijest majke djevojčice čije su slike osvanule u Facebook grupi

0
2661

„Dete mi je ceo dan preplakalo u sobi posle objavljivanja fotografija“, kaže majka devojčice I. M. (14).

– Moja ćerka je napravila nekoliko slobodnijih fotografija koje je moglo da vidi samo njeno odabrano društvo na Fejsbuku. Neko od njih je, međutim, fotografije sa imenom i prezimenom poslao administratorima ove grupe koji su ih javno obelodanili. Sada strahujem za nju. Juče je ceo dan preplakala u sobi. Plašim se da dete ne navuče traume, ali i da je neko ne presretne i ne napadne na ulici. Poslali smo i administratorima Fejsbuka pisma, nas nekoliko roditelja, ali oni ništa ne mogu da urade da tu stranicu zabrane – kaže majka devojčice I. M. (14) iz Beograda.

S druge strane, administratori Fejsbuk grupe sa fotografijama obnaženih tinejdžerki iz Srbije, BiH i Hrvatske napravili su još najmanje 15 profila kao rezervu ukoliko im na bilo koji način zabrane grupu u kojoj se dosad učlanilo više od 56.000 korisnika.

Kako Blic saznaje u policiji, Odjeljenje za visokotehnološki kriminal prati ovu Fejsbuk stranicu u motri da li u bilo kom trenutku na njoj ima elemenata pedofilije. Policija će reagovati ukoliko bude naznaka bilo kog krivičnog djela na ovom profilu.

Profil na kom zasad nepoznati administratori objavljuju provokativne fotografije maloljetnih djevojčica iz zemalja u regionu, kao i njihova imena i prezimena uznemirio je najviše roditelje koji su se zabrinuli za bezbjednost svoje djece.

Roditelji djece čije su slike objavljene slali su dopise društvenoj mreži i iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Vlasnici Fejsbuka smatraju da mjesta pedofiliji nema i da stranica ne može biti zabranjenja osim ukoliko ne budu postavljeni neki eksplicitniji sadržaji.

Kriminolog Zlatica Kovačević, specijalizovana za visokotehnološki kriminal, kaže za “Blic” da je problem u tome što su djevojčice fotografije postavljale dobrovoljno na svoje Fejsbuk profile i da je vrlo teško pronaći elemente krivičnog djela.

Federalna uprava policije takođe ne sprovodi nikakvu istragu u vezi sa Fejsbuk grupom na kojoj se, između ostalih, nalaze i fotografije maloljetnica iz Gruda, Gradačca, Banjaluke, Mostara, Kreševa, Sarajeva… Portparol FUP-a Elma Kadić istakla je za medije da ne namjeravaju da postupaju po službenoj dužnosti, jer nema elemenata krivičnog djela.

– Djevojčice niko nije krišom fotografisao i kasnije zloupotrebio te slike, već su one same svoja obnažena tijela postavljale na društvenu mrežu. Elementi krivičnog djela bili bi da neko te fotografije prodaje ili da, recimo, postavlja oglase za prostituciju koristeći te slike. Policija ovde ništa ne može da učini jer ne postoji djelo za koje bi mogli eventualno da terete administratore i da zbog toga tragaju za njima – ističe Zlatica Kovačević.

Ona savjetuje roditelje da mogu da tuže administratore ukoliko do njih dođu i to za uznemiravanje, vrijeđanje i kaljanje ugleda, jer su uz fotografije postavljeni pogrdni nadimci. Roditeljima preostaje i da svoju djecu edukuju da takve fotografije više ne kače na društvene mreže – dodaje Kovačevićeva.

PODIJELI