Ispovijest mladića koji su izvukli djevojčicu iz jezera: Spaseni život najljepši rođendanski dar

0
1013

Za strah i bilo kakve emocije nije bilo mjesta kada su trojica mladića iz Mrkonjić Grada 31. maja došla na rođendanski roštilj na jezero Đol i čula poziv u pomoć pa uskočila u vodu, a nekoliko minuta kasnije na obalu izvukla 13-godišnjakinju bez svijesti.

Sve se desilo brzo i mladići u tom trenutku nisu mnogo razmišljali, ali zahvaljući herojskom činu Petra Lakića (23), Vladimira Vidića (19) i Mirka Galića (24) djevojčica koja je dugo bila pod vodom, a sekunde je dijelile od onog najgoreg, danas je dobro i ovih dana trebalo bi da bude otpuštena iz bolnice.

To popodne mladićima će zauvijek ostati u sjećanju, jer su nakon posla krenuli na roštilj u susjednu opštinu Jezero kako bi proslavili Mirkov rođendan, a kako su za “Nezavisne” ispričali, ne smiju ni pomisliti šta bi bilo da su zakasnili koji minut.

“Sve se odigralo tako brzo da nismo ni bili svjesni. Čim smo prišli jezeru vidjeli smo da se nešto dešava, a jedan momak je rekao da je djevojka koja je učila plivati nestala pod vodom. Vladimir i ja smo odmah uskočili u vodu. Na sreću, čim sam prvi put zaronio, uprkos zamućenoj vodi, uočio sam nogu. Pokušao sam da je povučem, ali nije išlo jer se zapetljala u travu. Vladimir i Mirko pomogli su da je izvučemo do obale, a u pomoć je pritekao i momak koji je bio tu”, priča Petar Lakić.

Kaže da je tu bilo prilično duboko, ali je samo dva koraka dalje bio plićak.

“Ne mogu reći da smo osjećali strah, jer jednostavno nismo stigli razmišljati koliko se sve odigralo na brzinu, a cilj nam je bio samo da spasimo djevojčicu”, priča Petar za “Nezavisne”.

Budući da djevojčica tada nije davala znake života i već je bila pomodrila od predugog boravka pod vodom, hrabri mladići uz pomoć momka koji ju je do njihovog dolaska tražio pokušali su joj pružiti prvu pomoć.

Prema riječima Mirka Galića, najprije su pokušali da je reanimiraju, a kada je dala znak života vidjeli su da joj ne mogu puno pomoći, brzo su je stavili u auto i odvezli u susjedno Šipovo u Dom zdravlja.

“S njom su bile još dvije djevojčice, koje su ostale na jezeru, a za nama je u Dom zdravlja krenuo i momak koji je bio sa djevojčicama do našeg dolaska. Ljekari su joj pružili pomoć i kasnije su je odveli u Banjaluku”, prisjeća se Galić svog rođendana.

Ističe da su taj dan završili s poslovima i krenuli da proslave, a naišli su baš u pravo vrijeme, jer da su zakasnili koji minut to bi moglo biti kobno.

“Prvi put smo se susreli s takvom sitacijom i nije bilo svejedno, ali kada se mora brzo reagovati ne razmišlja se mnogo jer važno je da se život spasi”, prisjeća se Galić.

Vladimiru Vidiću, koji je uskočio da spasi djevojčicu, veoma je drago što se sve završilo dobro.

Sve bi opet ponovio jer spasiti mladi život zahvaljući njihovoj hrabrosti i brzini veliki je usjeh, a emocije su ga stigle kasnije.

“Voda je bila mutna i ništa nismo mogli vidjeti, sreća je da smo joj pomogli i odveli je ljekarima. Drago nam je da je dobro i želimo joj brz opravak kako bi zaboravila tu tešku situaciju i nastavila s normalnim životom”, kaže Vidić za “Nezavisne”.

Nakon ljekarskog zbrinjavanja djevojčice i razgovora s policijom te neizvjesnog stanja djevojčice, koja je u teškom stanju prevezena na UKC RS, mladići su tek naveče bili svjesni šta su zapravo taj dan učinili.

Sva trojica kažu da ih je porodica 13-godišnjakinje brzo kontaktirala i neizmjerno je zahvalna za sve što su učinili za nju.

Redovno su se informisali o njenom zdravstvenom stanju, jer je bilo kritično, a dogovorili su se da je obiđu čim ona dođe kući s bolničkog liječenja.

H.O. je s društvom učila plivati, a potom potonula u jezeru Đol. Dugo se nalazila na aparatima za mehaničku ventilaciju i sve prognoze su bile neizvjesne, ali je sada dobro i očekuje se da će ovih dana biti kod kuće.

nezavsine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here