Ističe rok za legalizaciju: Slijedi rušenje nelegalnih objekata?

0
1630

Procenjuje se da u Banjaluci ima između 15 i 20 hiljada bespravno izgrađenih objekata, a iako rok ističe za dva mjeseca, proces podnošenja dokumenata za legalizaciju, ide prilično sporo, zbog čega bi neki od njih mogli biti srušeni.

Od početka 2008. godine do danas podneseno je oko 11.000 zahtjeva za legalizaciju, ali nisu svi uspješno riješeni.

” Veliki broj postupaka legalizacije prekinut je nakon izdavanja naknadnih urbanističkih saglasnosti zbog potrebe rješavanja prethodnih pitanja, uglavnom imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu”, rečeno je u Gradskoj upravi, piše Press.

Novi rok nema smisla

Legalizacija u Banjaluci ide sporo, a nadležni nisu zadovoljni dosadašnjih odzivom, te ukoliko ne dođe do produženja roka, Gradska uprava će vrlo vjerovatno morati ući u fazu rušenja ovih objekata.

Za prva tri mjeseca ove godine podnesena su tek 343 zahtjeva, a iz Gradske uprave, poučeni iskustvom iz prethodnih godina, smatraju da će se taj broj povećati u dane pred sam kraj roka.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović kaže da ne zna da li će doći do produženja roka, ali smatra da produžavanje te “agonije” ničemu ne vodi.

“Na taj način zapravo podstrekavamo jedan dio bespravne gradnje i dovodimo u neravnopravan položaj one koji poštuju zakon i koji uredno izvršavaju obaveze”, smatra Gavranović.

On ističe da je grad posljednjih nekoliko godina mnogo radio na ovom pitanju, od snimanja stanja na terenu do pružanja uslova građanima za početak legalizacije, ali nije bilo dovoljno građana koji su podnosili zahtjev dodajući da su neriješeni imovinsko-pravni odnosi jedan od većih problema kada je legalizacija u ovom gradu u pitanju.

Minus u budžetu

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Srebrenka Golić, naglašava da će svi oni koji do 24. maja ne podnesu zahtjev za legalizaciju, ostati bez pravne zaštite koju su imali u dvogodišnjem roku određenom za podnošenje zahtjeva.

Prema riječima Golićeve, nakon isteka roka urbanističko-građevinski inspektori moći će pokrenuti postupak rušenja bespravno izgrađenog objekta u svakom trenutku – bilo da postupaju po nečijoj prijavi ili po službenoj dužnosti.

“Za objekat za koji je podnesen zahtjev za legalizaciju ne može biti izvršeno rješenje o rušenju sve dok se pravosnažno ne završi postupak legalizacije”,tvrdi Golićeva.

Prema njenim riječima Banjaluka bi kao i sve lokalne zajednice koje imaju ovaj problem u budžet mogle da sliju više stotina miliona KM, kada bi građani legalizovali svoje objekte.

Iz Gradske uprave najavljena je intenzivna kampanja na pružanju svih informacija građanima koji imaju nelegalno izgrađene objekte i poziv da se uključe u proces njihove legalizacije. PRESS RS

PODIJELI