“Istorijski dogovor” – Vlada obećala smanjiti doprinose

0
521

U Vladi je pao istorijski dogovor o smanjenu poreza i doprinosa. Bar tako su ga nazvali poslodavci koji ne kriju optimizam što je njihov zahtjev koji predlažu već nekoliko godina uvršten u Vladin program ekonomskih reformi.

Jasno je upisano da će Vlada do 2020. ukupnu stopu doprinosa smanjiti za pet odsto. Iako je Vlada smanjenje doprinosa upisivala i u sve prethodne ekonomske politike koje na kraju nije ispoštovala, poslodavci ovaj put ne kriju optimizam. Potpisali su memorandum o zajedničkoj politici sa Vladom gdje su dogovorili jasne rokove, a i premijerka uvjerava da će se to ovaj put desiti.

“Vidjećete da je ovde prepoznata potreba da se ide na smanjenje oporezivanja rada i isto tako uinoviranju određenih zakonskih rješenja”, rekla je predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović.

“Ono što je za nas kao poslovnu zajednicu najvažnije jeste da prvi put govorimo o smanjenju oporezivanja rada. Mi smo se dogovorili da u ovom periodu od 2018. do 2020. godine oporezivanje rada svedemo na nivo koji je bio 2008. godine. A ubijeđen sam da će priliv u budžet biti isti kao da imamo ovu veću stopu poreza i doprinosa”, rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca Dragutin Škrebić.

Poslodavci vjeruju da će se smanjenjem doprinosa smanjiti i stepen sive ekonomije. Ipak po Vladinoj dosadašnjoj računici manji doprinosi znače manje prihode. U prošlogodišnjem programu ekonomskih reformi obećali su smanjiti zbirnu stopu za 1,4 odsto što bi umanjilo i javne prihode za 76 miliona. To na kraju vlada nije uradila ali ovog puta poslovna zajednica vjeruje u obećanje jer je potpisan zajednički memorandum. Ipak reforma koja sasvim sigurno kreće od prvog januara naredne godine je refundacija poreza i doprinosa za svakog novog radnika u privredi.

“To je projekat koji smo ispregovarali sa Svjetskom bankom i mislim da će on biti podsticajan, a to je projekta koji podrazumijeva refundaciju poreza i doprinosa za svakog novozaposlenog radnika u privredi”, rekla je Cvijanović.

Svjetska banka je već za tu namjenu odobrila 40 miliona maraka. To praktično znači da će svaki poslodavac koji na kraju sljedeće godine bude imao više zaposlenih nego na kraju ove, dobiti nazad uplaćene poreze za svakog novog radnika. Uslov je samo da ga dvije godine zadrži na poslu.

Predsjednica Vlade nada se da će zajednički jezik naći i sa drugim socijalnim partnerom jer je danas greškom najavljeno potpisivanje istog sporazuma i sa sindikatom. Očekuje da se to desi već sutra jer je sindikat podržao vladine reforme.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here