Istraživanje pokazalo: Na posao ne bi trebali prije 10 sati

0
419

Da bi bili više produktivni i manje skloni alkoholu, radnici na posao ne bi trebalo da dolaze prije 10, a studenti na nastavu prije 11 sati, upozoravaju naučnici sa Univerziteta Oksford.

Forsiranje radnika mlađih od 55 godina da dolaze na posao prije 10 sati je kontraproduktivno. Radnici su umorni, imunitet im je slabiji te su skloniji bolestima i pod većim su stresom.

To vodi slabijoj memoriji i manjku pažnje, a može se završiti alkoholizmom ili uzimanjem droga, tvrde naučnici sa Oksforda.

“Njihova tijela su iscrpljena zbog neispavanosti, a to itekako utiče na produktivnost. Nakon 55. godine ljudima treba manje sna, ali do tad bi trebalo s poslom da počinju u 10 sati da bi bili puni radnog elana i produktivnosti. Radni dan kasnije bi trebalo da počinje i učenicima i studentima. Starija djeca u školu ne bi trebalo da idu prije 11 sati”, objašnjava dr Pol Keli, naučnik sa Oksforda.

Studije pokazuju da se prosječan školarac starosti od deset godina ne može kvalitetno usredsrediti na nastavu prije 8:30, a srednjoškolci stari 16 godina prije 10 sati.

Za studente je najbolje vrijeme za nastavu i učenje nakon 11 sati. Tada bi bolje učili i bilo bi manje problema u njihovom ponašanju jer bi bili odmorniji.

“Živimo u neispavanom društvu. Ne možemo promijeniti naš 24-satni bioritam. Ne možemo jednostavno naučiti da ustajemo u određeno vrijeme. Naše tijelo živi u harmoniji sa suncem, nedostatak sna je mučenje, a to rade i u bolnicama. Društvo bi moralo uskladiti početak posla i škola s prirodnim ljudskim satom jer ovako kod radnika, učenika i studenata dolazi do zdravstvenih i psihičkih problema”, dodaje naučnik, prenosi Dejli mejl.

(24sata.hr)

PODIJELI