Italijani iz Štivora obilježili 142 godinu dolaska u Prnjavor: Korijene i religiju i danas vjerno čuvaju od zaborava (FOTO)

0
102

Italijanska nacionalna manjina okupljena oko Udruženja Italijana Štivor – Klub Trentini obilježili su značajan datum za svoju zajednicu a riječ je o 142 godišnjici dolaska na teritoriju Prnjavora. Ovaj značajan događaj, ponovo je u prnjavorsko mjesto Štivor pored malobrojnih italijanskih porodica, okupio i nekadašnje stanovnike koji danas uglavnom žive u Italiji. Svi oni su povodom gregorijanskog praznika Ivanjdana  se prisjetili se lijepih trenutaka i analizirali prošlost svojih predaka u sklopu značajnog jubileja.

Čuvajući od zaborava  pismo, kulturu a najprije vjeru i jezik koja ih i danas pomalo razlikuje od ostalih prnjavorčana, Italijani nastanjeni u Štivoru, ne zaboravljaju svoje pretke koji su sve već navedeno donijeli iz Trentinia krajem 19.vijeka kada su napuštajući alpski predio došli u novu sredinu. Od te davne 1882.godine je prošlo mnogo a italijani su uspjeli, ne trpeći nikakve pritiske, da izgrade život u novoj sredini te da dijele istu sudbinu svih naroda. Nove okolnosti, mnoge ljude ponovo je vratilo u otažbinu.

Međutim srce ipak ostaje u Prnjavoru a to tvrdi i Ivanka Đuradeli koja je zbog ovog događaja stigla iz Italije a koja se uvijek ponosi kada može obući narodnu nošnju svojih predaka koja je donesena iz Trentinija.

” Jako je lijepo biti ovdje i sačuvati jedan običaj koji živi i traje i mnogo nam je drago biti ovdje. Ja se ovdje uvijek osjećam srećno i djecu učim da vole Prnjavor i rodno selo i oni zato ovdje uvijek dolaze kada su ljetnji praznici. Mi tamo s njima učimo i srpski i italijanski jezik. Mi živimo tamo ali se uvijek ovdje rado vraćamo. Sa ljudima iz drugih sela se družimo i dalje i imamo dobre odnose ”,rekla je Đuradeli.

Da Italijani u Prnjavoru nikada nisu trpili nikakve uvrede i pritiske, tvrdi i Tomaš Tisot.

Mi ovdje živimo od kad znam za sebe i tu su mi se rodili i djedovi. Uvijek smo sa Srbima i ostalim narodima živili u sreći i slozi. Nikada nije bilo svađa. Naravno u svakom žitu ima kukolja ali na to se ne treba osvrtati. Ovdje svi živimo neki normalan život”, rekao je Tisot.

Istrajnost italijanske manjine koja je uspjela sačuvati svoje korijene na jednom malom parčetu zemlje, uvijek inspiriše njihove zemljake posebno ambasadora Italije u BiH Marka Di Ruca koji je posjetio Italijane u Štivoru povodom značajnog praznika.

Ističe kako su oni uvijek dobijaju svaku podršku posebno od diplomatskih predstavnika dok je Prnjavor postaje primjer dobre zajednice.

Italijani na ovim prostorima pričaju jednu priču staru preko 140 godina koja i danas traje i to je odličan primjer kako se treba živiti na ovim prostorima. Sa pravom se može reći, da je Prnjavor ”Mala Evropa”. Ja to uvijek ističem i želim poručiti kako je Prnjavor primjer dobre prakse na šta treba svi da se ugledaju. Italijani su na ovaj prostor donijeli i drugačiju kulturu i običaje ali i doprinjeli razvoju i napredku kako ovog ali i ostalih krajeva gdje god da je to u Evropi i svijetu. ”,rekao je Di Ruca.

A da je Prnjavor zaista ”Mala Evropa” tvrdi svaki prnjavorčanin te se ponosi zbog te činjenice. Prvi čovjek grada Darko Tomaš navodi da gradska vlast i danas pokušava kroz rad na terenu, očuvati postojanje tolerancije i želje da se italijani održe i doprinose razvoju.

” Ovo je veliki dan za italijansku manjinu i zaista mogu reći da obilježavati 142. godine od dolaska ovdje, nije mala stvar. Mi smo iz Prnjavora veoma ponosni na tu činjenicu da dolazimo iz sredine u kojoj živi oko 13 nacionalnih manjina. Nekada je to teško objasniti ljudima koji nisu iz Prnjavora kako je ovdje moguć suživot. Zato smo tu da podržimo njihove aktivnosti koje rade. Mogu reći da su Italijani kroz svoj klub koji djeluje ovdje u Štivoru veoma aktivni i da su mimo kulture, uvijek tu kada Prnjavor treba da ide putem razvoja”,rekao je Tomaš.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske Zlatan Klokić podsjeća kako je prisustvo italijana koje traje preko stotinu godina u Prnjavoru, primjer da je ova sredina jedna sredina u kojoj je uvijek bilo mjesta za svakoga.

” Ovdje je moguć život različitih nacija i vjera i tu nikada nije bilo problema. Kada govorimo u smislu njihovih aktivnosti moram priznati da su oni jedan dobar ambasador Prnjavora i dobar ambasador Republike Srpske. Kao neko ko dolazi iz Prnjavora, uvijek se ponosim i to svim pričam da dolazim iz mjesta koje je ”Mala evropa”.  ”,rekao je Rover

Predsjendik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover, navodi je ovaj događaj poseban za italijane te da se može sa ponosom reći da iz Prnjavora počinje svijet.

” Mislim da se svi trebaju ugledati na Prnjavor koji je primjer dobre i tolerantne sredine. Ja kao neko ko dolazi odavde, ponosim se s tim što sam rođen u jednoj sredini koja njeguje toleranciju. Obilježiti 142. godinu od dolaska Italijana je velika stvar a mogu i sa ponosom reći da Italijani ovdje i danas vjerno i ljubomorno čuvaju dijalekt koji su donijeli iz mjesta Trentini a koji se danas malo poznaje. Zato se može reći kako je riječ o posebnim ljudima koji ovdje žive ”,rekao je Rover.

U Crkvi Svetog Ivana Krstitelja, koja je sagrađena 1979.godine i posebno je mjesto sabranja, povodom značajnog praznika služena je i misa koju je predvodio banjalučki biskup Željko Majić. Posađeno je i jedno simbolično drvo prijateljstvo, koje će biti garancija opstanka i razvoja dobrih odnosa srpskog i italijanskog naroda.

TV K3

PODIJELI