Ivana Pavlović – iz porodičnog malinjaka do svjetskog izbora za Mis turizma

0
596

Akcenat mog nastupa na svjetskoj smotri ljepote biće na predstavljanju prirodnih ljepota, kulture i ljudi, a posebno ekologije i turističkih izazova i potencijala rijeke Drine, najavljuje Bratunčanka Ivana Pavlović, koja je nedavno izabrana za mis turizma BiH za 2021. godinu.

Dvadesetogodišnja Bratunčanka Ivana Pavlović nedavno je izabrana za mis turizma BiH za 2021. godinu i u septembru će učestvovati na izboru za Mis turizma svijeta koji će biti održan u Kini.

Ivana je prošle godine završila gimnaziju. Nije upisala fakultet zbog porodičnih obaveza, odnosno rođenja sestre i želje da pomogne roditeljima, ali i da završi pisanje romana, te nastavi sa učenjem stranih jezika, što joj je hobi i za šta posjeduje poseban dar.

Ona kaže da je samostalno naučila osam jezika i da želi da usavršava to znanje – da nauči da ih govori tečno i dobije sertifikate.

Prema njenim riječima, na izbor za Mis turizma BiH prijavila se bez velikih ambicija i sa željom da godinu koju provodi kod kuće u vrijeme ograničenog kretanja i aktivnosti zbog virusa korona obogati nekim novim sadržajima i iskustvom.

– Prijavila sam se za izbor, ali nisam očekivala visok plasman i kvalifikovanje među 10 najboljih, a kamoli pobjedu. Želja mi je bila da malo promijenim svakodnevnu monotoniju koja se sastoji od učenja i kućnih obaveza, te da slobodno vrijeme usmjerim na neke nove aktivnosti koje će mi donijeti novo iskustvo i omogućiti neki vid usavršavanja – priča Ivana.

Ipak, u veoma jakoj konkurenciji ona je proglašena najboljom, odnosno najljepšom u BiH.

– Ovo je za mene lijep doživljaj i uspomena, ali ujedno i odgovornost jer, kada izađete sa lentom na kojoj piše ime države više ne predstavljate sebe nego državu – kaže ova djevojka.

Ona ističe da je ovogodišnji izbor za mis svijeta posvećen turizmu jer je ta privredna grana pretrpjela ogromnu štetu zbog virusa korona i rangirana je kao četvrta po značaju u svijetu, a zbog epidemiološke situacije ova smotra je još više dobila na značaju.

– Akcenat mog nastupa na svjetskoj smotri ljepote biće na predstavljanju prirodnih ljepota, kulture i ljudi, a posebno ekologije i turističkih izazova i potencijala rijeke Drine, čijih je 68 kilometara lijeve obale u opštini Bratunac, gdje je i jedinstveno izletište Rajska plaža, koja je posebna atrakcija i izazov za turiste – navodi Pavlovićeva.

Ova skromna djevojka smatra da je već ostvarila veliki uspjeh plasmanom na svjetsko takmičenje, te dodaje da ide u Kinu da ostavi što bolji utisak i što uspješnije predstavi zemlju i svoj Bratunac, koji joj je pružio podršku za pripreme.

Ona očekuje i podsticaj viših instanci vlasti BiH za kvalitetno predstavljanje na svjetskom izboru za mis turizma.

Prve javne nastupe imala je kao član Amaterskog pozorišta “Milica Topalović” iz Bratunca i za sebe kaže da je prvo pisac pa onda mis.

Ivana od djetinjstva piše poeziju i ističe da je nagrađivana na nekim literarnim i pjesničkim konkursima, te da joj je to bio podsticaj da nastavi sa pisanjem, što joj je preraslo u naviku i hobi.

Ona navodi da je odlučila da se oproba i u prozi i da će uskoro završiti pisanje romana pod naslovom “Ti ćeš biti svjetlost u mom životu”, koji govori o jednom uspješnom bratunačkom sportisti čiju je karijeru prekinuo rat, te prati njegov život i nakon toga do ovog vremena.

Mis turizma za sebe kaže da je jednostavna djevojka iz naroda koja se već 10 godina bavi berbom maline u porodičnom malinjaku i žali što, radi priprema za nastup u Kini, ovog ljeta neće moći da pomogne roditeljima u berbi.

– Od devete godine radim u malinjaku. To je naporan posao i poštena zarada do koje se dolazi radom i znojem u prašini, ali se toga ne stidim i tako želim da se predstavim na svjetskoj smotri za ljepoticu turizma – govori Ivana.

Mlada Bratunčanka naglašava da će uložiti maksimum da što uspješnije nastupi na izboru za mis turizma svijeta, ali da sebe u budućnosti vidi kao pisca.

Osim želje za uspjehom i upoznavanjem Kine, nakon tog takmičenja Ivana želi da nastavi školovanje.

– Moje interesovanje je književnost. Želim da upišem i završim studij književnosti jer će mi to znanje koristiti u spisateljskom poslu kojim želim da se bavim – kaže mis turizma BiH.

/SRNA/

PODIJELI