Ivanić: Moguće da ću razgovarati sa Dodikom, nema priznanja Kosova

0
848

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio ja da dok god je Savez za promjene u institucijama BiH ova zemlja neće priznati samoproglašeno Kosovo i istakao da ne odbija mogućnost da se sastane sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom ako se bude dalje zaoštravala retorika i komplikovala politička situacija.

Ivanić je naveo da je bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović nemoćan da realizuje priču o nezavisnosti samoproglašenog Kosova i da je to još jedna njegova izgubljena bitka.

“Za nas ta tema ne postoji. Poručujem građanima Republike Srpske i Srbije da BiH neće priznati Kosovo”, rekao je Ivanić novinarima u Banjaluci nakon konsultacija sa predstavnicima Saveza za promjene u institucijama BiH.

On je dodao da su interes Republike Srpske i BiH su mir i stabilnost, a ne ratna retorika.

“Prošlo je vrijeme ratnih sukoba i ratna galama zaslužuje svaku moguću osudu. BiH tone u krizu koja je uslovljena lošim odnosima u Federaciji BiH i bilo kakvo ulaženje u te sukobe sa naše strane značilo bi preuzimanje odgovornosti bez ikakvog razloga”, dodao je Ivanić, navodeći da se sa sadašnjim ustavnim uređenjem u BiH Srpska može okrenuti razvoju.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske rekao je da mu ne pada na pamet da se zbog izjava pojedinaca povlači iz institucija BiH.

Ivanić je podsjetio da do sada nikada nije obilježavao 25. novembar jer o tome nema saglasnosti na nivou BiH.

“Ove godine će samo Bošnjaci biti prisutni na obilježavanju 25. novembra i to jeste rezultat neke vrste politike koja se vodi. Zašto je tako, oni bi trebalo da se zapitaju”, rekao je Ivanić.

On je potvrdio da će članovi Predsjedništva BiH posjetiti Beograd 6. i 7. decembra.

“Od te posjete će zavisiti šta ćemo imati kao krajnji rezultat. Ako bude osporen bilo kakav razgovor o granici sasvim je jasno zbog čega je do svega ovoga došlo. Ukoliko bude spremnosti da se postigne dogovor sve će biti anulirano. Vidjećemo ko će braniti interes BiH i staviti tačku na sve sukobe”, rekao je Ivanić i ponovio da u Srpskoj i Srbiji postoj spremnost na rješavanje ovog pitanja.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da na današnjim konsultacijama nije razgovarano o napuštanju institucija BiH.

“Na neodgovorne izjave i sijanje straha Izetbegovića naš odgovor je jasan, a to znači da pitanje priznanja Kosova neće doći na dnevni red u institucijama BiH, jer su svi instrumenti da to tako bude u našim rukama”, rekao je Šarović.

On je naveo da će o ovom stavu Saveza za promjene biti obaviješteno i rukovodstvo Srbije, predvođeno predsjednikom te zemlje Aleksandrom Vučićem, te da će, ukoliko bude potrebno, u narednim danima biti izvršene konsultacije.

“Smatramo da se dizanju tenzija mora suprotstaviti politika razuma, što je u interesu Srpske i BiH. Republika Srpska ne smije upasti u zamku i biti optužena da krši Dejtonski mirovni sporazum jer će se neke stvari dešavati na drugim kolosjecima”, rekao je Šarović, koji je ponovio da nema stabilne većine na nivou BiH.

On je naglasio da je prioritet Saveza za promjene bio današnji sastanak, a ne sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH.

(Srna)

PODIJELI