IZ PRNJAVORSKE ERGELE: NA PRODAJU 62 LIPICANERA

0
902

Stečajni postupak u prnjavorskoj ergeli ,koji je,zbog neriješenh imovinsko-pravnih poslova, trajao čak četiri godine ,priveden je kraju,pa lipicaneri počinju da vraćaju stari sjaj.Ministarstvo poljoprivrede , šumarstva i vodoprivrede  utvrdilo je plan oporavka preduzeća koje ima status javne ustanove.

U prvoj fazi novog organizacionog djelovanja predviđeno je  da se broj grla smanji za 62 konja svih starosnih kategorija.Javna prodaja odvijaće se krajem ove i početkom naredne godine.

-Trenutno imamo 149 lipicanera,ali smo nakon sagledavanja postojećeg fonda i neizbježne racionalizacije,zaključili da je neophodno da smještajne kapacitete rasteretimo.Sačuvaćemo sve linije i rodove lipicanera i sa novim brojem od 87 grla,kaže direktor ergele Ranko Grubešić.

Vlada Republike Srpske obezbijedila je ove godine 300.000 maraka za rad ergele,a identičan iznos uprava ergele tražiće i za 2016.godinu.

U poslovodstvu najstarijeg prnjavorskog preduzeća već se pripremaju i za obilježavanje sedam  decenija od osnivanja ergele „Vučijak“,koja je zaživjela u aprilu 1946.godine.

(prnjavorlive.info)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here