IZ PROGRAMA RADIO PRNJAVORA – BOGATE USPOMENE UČITELJA SRETE

0
2079

 

Napuštena područna škola u prnjavorskom selu Popovići ostala je sa samo jednim „čuvarom“,penzionisanim učiteljom Sretom Šišljagićem,koji je radni vijek proveo u seoskim školama.Najduže je radio baš u Popovićima,više od 30 godina,gdje se i nastanio.Planira da ovdje i ostane.

-Nekada je ova škola imala više od 120  učenika,a u posljednjoj ,ispisnoj generaciji ostalo  je samo sedam đaka,pa je škola zatvorena.Bili su to teški trenuci u mom životu,jer nije lako pomiriti se sa činjenicom da dvije učionice ostaju prazne,da više nema dječije graje,žamora ,živosti i svega onog što je za jednu,makar i područnu školu,specifično,priča nostalgično stari učo Sredo.

Na neka ljepša vremena aktivne karijere ovih dana podsjetili su ga brojni gosti stare škole.Prnjavorski planinari organizovali su,povodom svog rođendana,pohod na planinu Ljubić,a cilj izleta je bila baš lokacija Sretine škole.Okupilo se više od 350 planinara iz raznih krajeva Republike Srpske. U takvom ambijentu prosvjetar u penziji je istinski uživao,ali nije mogao ni prikriti uzbuđenje.

-Nije mi dosadno u penziji.Uvijek nađem nekakvu zanimaciju kojom prekraćujem vrijeme.Često šetam,krenem i do Ljubića,a već sam najavio da ću i zvanično postati član Planinarskog društva „Korak više“ iz Prnjavora. Biću  njihov najstariji član,ističe posljednji aktivni učitelj u Popovićima,podsjećajući da ,i pored skromnog  načina života,svoje bogatstvo vidi u vrijednim uspomenama koje je stekao tokom rada u ovom i susjednim selima Kulaši i Prisoje.

Šišljagić je rodom iz Odžaka,ali se poodavno srodio sa ovim područjem prnjavorske opštine  i ,kako kaže,nema te sile koja bi ga udaljila od Popovića.

Sa ovim zanimljivim čovjekom razgovarali smo u programu  Radio Prnjavora,u emisiji „Razgovor s povodom“ u četvrtak 22.februara,a repriza je u ponedjeljak 26.februara,od 15 časova.(prnjavorlive.info)

Na slici:Učitelj Sredo,desno i naš reporter,u Popovićima

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here