Iza Trampove pobjede ne stoji Rusija, već Fejsbuk i “kembridž analitika”

0
557

Mada je Rusija bila u više navrata direktno napadana zbog navodne pomoći Donaldu Trampu u predsjedničkoj kampanji, najnovija afera “Fejsbuk” pokazuje da je kompanija za politički konsalting i analizu podataka “Kembridž analitika” odigrala najvažniju ulogu u tom trijumfu.

Šef ove kompanije Aleksandar Niks rekao je u tajno snimljenom razgovoru da je njihova onlajn kampanja imala ključnu ulogu u pobjedi Trampa na američkim izborima 2016. godine.

On je u razgovoru sa reporterom britanske televizije “Kanal četiri” koji se predstavio kao mogući klijent, priznao da se njegova firma domogla privatnih podataka 50 miliona korisnika “Fejsbuka”.

Te podatke je, kako je naveo, koristila kako bi psihološki profilisala biračko tijelo, ali i posebno prilagođenim porukama uticala na to kako će glasati njegovi različiti segmenti.

Niks je ubrzo suspendovan sa pozicije glavnog direktora “Kembridž analitike”.

Kompanija se ogradila od svog šefa, tvrdeći u saopštenju da njegovi komentari “ne predstavljaju vrijednosti firme i da suspenzija pokazuje ozbiljnost kojom gledaju na ovaj problem”.

Iz kompanije poriču sve optužbe i tvrde da su izbrisali sve podatke kad su otkrili da nisu prikupljeni u skladu sa pravilima o zaštiti podataka.

I bivši radnik “Kembridž analitike” zadužen za pribavljanje podataka Kristofer Vajli tvrdi da su “iskoristili `Fejsbuk` kako bi prikupili milione profila korisnika”.

“Izgradili smo modele kako bismo iskoristili ono što znamo o njima i ciljali njihove `unutrašnje demone`. To je bila osnova na kojoj je cijela firma izgrađena”, navodi on u intervjuu za list “Observer”.

Sve to ima ozbiljne posljedice po “Fejsbuk” i njegovog osnivača Marka Cukerberga, kojeg je britanska parlamentarna komisija pozvala da odgovori na mnogobrojna pitanja o aferi.

Dionice “Fejsbuka” su u padu već drugi dan i izgubile ukupno 60 milijardi dolara vrijednosti.

Investitori strahuju od novih regulacija i kazni za ovog internet giganta, ali i druge društvene mreže.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here