Izbori u Austriji: Hofer priznao poraz od Van der Belena

0
956

Kandidat desnice na predsjedničkim izborima u Austriji Norbert Hofer prihvatio je poraz na izborima, javlja AFP. Oni su prije samo nekoliko minuta prenijeli da prema prvim projekcijama vodi kandidat Zelene stranke Aleksander van der Belen.

Tačno u 17 časova zatvorena su i posljednja birališta na izborima u Austriji koji su privukli veliku međunarodnu pažnju zbog kandidata desnice Norberta Hofera kome su predizborna istraživanja davala dobre šanse.

Ministarstvo unutaršnjih poslova Austrije polako objavljuje rezultate iz opština u kojima je glasanje završeno ranije. Za razliku od ranijih godina ovoga puta zbog poništenja ishoda drugog kruga glasanja održanog u maju, nisu prosljedjivani čak ni podaci o izlaznosti pre zatvaranja biračkih mjesta.

Trenutno se radi na prvim proračunima na osnovu prvih pristiglih rezultata. Najkasnije su glasali Bečlije i stanovnici Insbruka, to jest do 17 časova, dok je u drugim opštinama glasanje trajalo mnogo kraće.

Preliminarni rezultat, kako je najavljeno, saopštiće ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka oko 19.30 časova.

Inače predsjedničke izbore u Austriji, gdje građani glasaju izmedju Hofera i Aleksandera van der Belena, kandidata koga podržava stranka Zelenih, prati više od 750 akreditovanih novinara.

PODIJELI