Izborni zakon do kraja marta, u Mostaru sigurno izbori

0
467
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je da će do kraja marta biti postignut sporazum o izmjenama Izbornog zakona BiH i da će ove godine sigurno biti održani lokalni izbori u Mostaru.

Prema dosadašnjoj dinamici međustranačkih razgovora, Čović smatra da je do kraja marta realno postizanje sporazuma i o drugim izmjenama Izbornog zakona BiH.

“Promijenilo se puno toga kada je u pitanju priča o Izbornom zakonu u posljednjih godinu dana”, rekao je Čović i dodao da su zahtjevi hrvatske strane potpuno kompatibilni sa stavovima EU.

Čović je naveo da pitanje izbora u Mostaru treba riješiti u paketu s Domom naroda FBiH i izborom članova Predsjedništva BiH da bi se relaksirali odnosi i vratilo povjerenje, primarno između bošnjačkog i hrvatskog naroda.

On je naveo da će u 2020. sigurno biti organizovani izbori u Mostaru i da je sasvim izvjesno da će taj problem biti riješen u predviđenim zakonskim rokovima, odnosno prije vremena kada Centralna izborna komisija /CIK/ proglašava izbore za ovu godinu, prenose federalni mediji.

Kada je riječ o imenovanju čelnih ljudi u Sipi, OSA-i i drugim agencijama na nivou BiH, Čović očekuje da će u narednih mjesec dana biti završena sva imenovanja za koja su već raspisane procedure.

PODIJELI