Izetbegović: Bošnjaci se nikada neće odreći svojih civilizacijskih dostignuća

0
393
?????

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da Predsjedništvo te stranke osuđuje antibošnjačku kampanju koju vode pojedini politički akteri u BiH i regionu i poručuje da se “Bošnjaci nikada neće odreći svojih civilizacijskih dostignuća”.

Izetbegović je na konferenciji za novinare u Sarajevu, gdje je u toku sjednica Predsjedništva SDA, naveo da je namjera te kampanje da Bošnjaci budu prikazani u negativnom svjetlu, te da se izvrši pritisak na njih i njihove lidere.

On je rekao da je zatraženo da domaće institucije i međunarodna zajednica ozbiljno shvate, kako je istakao “aktivnosti naoružavanja Republike Srpske i formiranja paravojnih formacija”.

“Dajemo punu podršku Ramizu Salkiću za borbu za ravnopravnost Bošnjaka u Republici Srpskoj, kao i svih naroda i građana BiH”, kaže Izetbegović.

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo SDA pozdravlja donošenje nove strategije Evropske komisije koja šalje jasnu poruku da je budućnost zapadnog Balkana u EU i da BiH do 2025. godine može sustići zemlje koje su ispred nje, te čestitao Savjetu ministara za usvajanje Upitnika koji će biti predat 28. februara predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru.

Izetbegović je naveo da je zatraženo od Savjeta ministara i entiteta da izvrše inspekcijske provjere formiranja cijena nafte i naftnih derivata prije i nakon donošenja Zakona o akcizama jer postoje ozbiljne sumnje da je zakon zloupotrijebljen da bi se povećale cijene više od nužnog.

“Ni danas, ni ubuduće nećemo prihvatiti rješenja koja su suprotna evropskim standardima. Kreatorima negativne slike poručujemo da pogledaju u vlastita okruženja u kojima bujaju anticivilizacijske tekovine”, kaže Izetbegović.

On je rekao da Predsjedništvo SDA traži da se OHR uključi u aktivno pronalaženje rješenja za status Doma naroda, prenose federalni mediji.

“SDA poziva HDZ i SBB da, umjesto što pokušavaju smijeniti Šerifa Isovića iz Poreske uprave, obezbijede da se ubrza gradnja puteva, za šta su ostvarene sve pretpostavke i uslovi”, naveo je Izetbegović.

Govoreći o ostavci premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, koji je napustio sve stranačke funkcije i stranku, Izetbegović je naglasio da je Konaković trebalo da fokusira snagu na ono što je važno za ovaj kanton, a ne da olako daje ostavku u SDA.

“Konaković je bio jedna od naših mladih uzdanica, čovjek za kojeg sam se lično potrudio da dobije poziciju premijera u najjačem kantonu u BiH. Konaković je trebalo da vodi velike projekte, a to što neko nije naplatio parking, što je neko tele u ovom restoranu Beneton donio, pa prodao mimo nekih procedura, što nije izdavao fiskalne račune, što je navodno neko uzimao tri odsto, to su stvari kojima treba da se bave inspekcije, policije, istražni organi”, smatra Izetbegović.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here