Izetbegović: Izgradnja auto-puta Sarajevo-Beograd krajem ove godine

0
715

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je večeras da bi izgradnja auto-puta Sarajevo-Beograd mogla da počne krajem ove godine.

Izetbegović je naveo da bi već iduće sedmice u BiH trebalo da dođe važna delegacija Turske sa kojom je u kontaktu ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Ismir Jusko.

Izetbegović smatra da projekat koji je dogovoren juče u Istanbulu predstavlja jedan od najboljih poduhvata urađenih za BiH nakon rata.

“To je mega projekat, poput Koridora `Pet ce`. Gradnja tog puta bila bi bez kredita ili bilo kakvog finansijskog angažovanja BiH, koja bi ga praktično dobila besplatno”, kaže Iztebegović.

On je u izjavi za BHT1 pojasnio da bi putni pravac bio poput prstena i da bi išao od Sarajeva preko Tuzle, Brčkog i Bijeljine do Beograda, odakle bi se vraćao preko Čačka, Požege i Višegrada i da bi donio novih 350 kilometara auto-puta, od čega u BiH 270 kilometara.

Govoreći o sutrašnjem susretu članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Evropske narodne stranke DŽozefom Dolom u Briselu, Izetbegović je naveo da ne očekuje konkretno rješenje za izmjene izbornog zakonodavstva.

“Nisam optimista da ćemo nešto veliko završiti u Briselu. Rješenje nije lako naći jer je prostor veoma sužen. To je skoro nemoguća misija”, smatra Izetbegović.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da ponudi rješenje koje će poštivati odluku Ustavnog suda, Ustav Federacije BiH i upozorenje Savjeta za spoljne poslove EU o odluci Evropskog suda u predmetu “Sejdić i Finci”.

“Izbori nisu ugroženi, ali će biti ugroženo konstituisanje vlasti, odnosno domova naroda po vertikali. Na kraju će CIK trebati da donese odluku”, rekao je Izetbegović.

(Srna)

PODIJELI