Izetbegović: Moguće naći kompromis po pitanju ANP

0
334
Bakir Izetbegović, lider SDA govorio je večaras o tome da li će i kada biti postignut kompromis po pitanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), koji je, kako stvari stoje, “posvađao” lidere koji su prošle sedmice potpisali Sporazum kako bi se u roku od mjesec formirao Savjet ministara BiH.

Izetbegović je rekao da se nada da će ipak biti postignut kompromis po pitanju ANP na bazi potpisanih Principa za formiranje vlasti, u kojima se navodi da će se poštovati Ustav BiH i ranije donesene odluke, zakoni i strategije.

“Sadržaj ANP može biti pitanje dogovora jer srpska strana insistira uporno da BiH, barem što se Srba tiče, ne može napredovati ka NATO niti postati članica prije Srbije i ako to ne uradi Srbija i da ne može ići brže od Srbije po tom pitanju”, izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je potvrdio da konačna verzija ANP još nije napravljena i da je danas u Predsjedništvu BiH trebao biti sastanak na kojim bi se radilo na tome da se napravi jedan ANP gdje bi vojni dio bio minimalan, vjerovatno i koordinisan sa onim što traži srpska strana, a težište bi bilo na civilnom dijelu i to bi bio taj kompromis.

“Danas je trebao biti sastanak, ali, koliko sam čuo, gospodin Dodik se naljutio na jedan intervju koji je dao gospodin Metju Palmer, gdje se spominjala crna lista i Dodik i odlučio je u zadnji čas da povuče svog predstavnika”, pojasnio je Izetbegović za FTV.

PODIJELI