Izetbegović: Neću zatražiti ocjenu ustavnosti imena Republike Srpske

0
1325

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović demantovao je da će tražiti ocjenu ustavnosti imena Republike Srpske.

Izetbegović je za “Al Džaziru” rekao da je prije bilo ideja da pokrene ovakvu inicijativu, ali da sada ne planira da zatraži ocjenu ustavnosti imena Republike Srpske.

“Bilo je tih ideja prije desetak godina, u vrijeme kad je uvažena apelacija mog rahmetli oca (Alije Izetbegovića) o konstitutivnosti naroda koji moraju biti konstitutivni i u nazivu. Međutim, procijenilo se da za to u tom času nema šanse. Naziv ‘Republika Srpska’ – da je u engleskoj verziji u originalu Dejtonskog mirovnog sporazuma i da se zove ‘Republic of Srpska’ ili ‘Serb Republic’ – tada bi imali jedno drugačije stanje, vjerovatno. U engleskom, originalnom nazivu zove se ‘Republika Srpska’, što ništa na engleskom ne znači”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović se osvrnuo i na prijedlog federalizacije Bosne i Hercegovine, koji je predložio Hrvatski narodni sabor u BiH.

Na pitanje da li je za njega prihvatljivo išta od onoga što je predložio član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, Izetbegović odgovara da su Iz Hrvatskog narodnog sabora “ovaj put otvoreno izašli sa zahtjevom koji se može okarakterisati kao zahtjev za treći entitet”.

“I mi iz SDA, i ja smo bezbroj puta do sada kazali da je za nas nova etnička podjela neprihvatljiva”, rekao je Izetbegović za “Al Džaziru”.

 aljazzera
PODIJELI