Izetbegović odbio saradnju sa Amerikancima u borbi protiv terorizma

0
226

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović spriječio je potpisivanje memoranduma o razumijevanju između BiH i SAD o razmjeni podataka u vezi sa bezbjednosnim provjerama o terorizmu, tvrdi “Dnevni avaz”.

Prema istom izvoru, Izetbegović je na uobičajenom konsultativnom sastanku, koji prethodi svakoj sjednici Predsjedništva BiH, odbio dati saglasnost da se taj memorandum uvrsti kao tačka dnevnog reda jedne od nedavnih sjednica.

Navodno je Izetbegović svoj stav pravdao time da se zalaže za potpisivanje sporazuma o ovom pitanju više nego memoranduma, ali pravi razlozi zbog kojih se usprotivio donošenju ovog izuzetno značajnog dokumenta za BiH i dalje su nepoznati.

Ministarstvo bezbjednosti BiH, koje je memorandum uputilo u proceduru, nije zvanično obaviješteno o razlozima zbog kojih nije došlo ni do razmatranja memoranduma u Predsjedništvu BiH.

Prema tvrdnjama izvora “Dnevnog avaza” iz te institucije, ovo je prvi put da se neko od zvaničnika usprotivio donošenju ovakvog akta.

“Potpisivanjem i realizacijom ovog memoranduma trebala je dodatno biti unaprijeđena borba protiv terorizma u BiH kroz bezbjednu razmjenu tajnih podataka važnih za prevenciju i borbu protiv terorizma, ali i drugih oblika međunarodnog kriminala”, navodi izvor.

Realizacijom memoranduma BiH bi bio omogućen i pristup informacijama u bazama podataka, kojih trenutno nema. Konkretno, kada bi neko, na primjer, iz Jemena rezervisao avionsku kartu za BiH, bezbjednosni organi BiH bi veoma brzo nakon toga imali podatak je li to lice bezbjednosno interesantno i na šta je potrebno obratiti pažnju.

To je jedna od neprocjenjivih koristi koju bi BiH imala da je Izetbegović dao u Predsjedništvu saglasnost na taj dokument, navodi list.

“Avaz” ističe i da je Izetbegović odbijanjem ovog memoranduma spriječio i znatna ulaganja u određene projekte i obuke i opremanja domaćih policijskih agencija, a što je neophodno za kvalitetnu borbu protiv terorizma.

Takođe, na ovaj način onemogućeno je i bezbjednosnim snagama BiH da koriste kapacitete koje nude agencije za sprovođenje zakona SAD u borbi protiv terorizma.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here