Izgradnja graničnog prelaza “Bratoljub” na dnevnom redu Savjeta ministara

0
404
Na prvoj sjednici Savjeta ministra trebala bi biti donesena odluka o izdvajanju dodatnih sredstava UIO, a za potrebe izgradnje davno očekivanog graničnog prelaza u Bratuncu. Srbija je za izgradnju mosta uložila 4,5 miliona evra, dok stari saziv Savjeta ministara već tri godine nije mogao da obezbijedi dodatnih tri miliona marka koliko je neophodno za izgradnju graničnog prelaza.

“Planirana su dodatna sredstva, tako da će UIO biti obezbjeđeno 14,5 miliona i da oni odmah mogu početi sa procedurom izbora izvođača izgradnje graničnog prelaza”, izjavio je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara.

Da će novi saziv Savjeta ministara ubrzano raditi na rješavanju do sada spornih pitanja koja su za građane veoma bitna, obećava i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Zbog političkih prilika i nemoći tada srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama to pitanje nije riješeno i zato podržavam inicijativu predsjedavajućeg Tegeltije da to pitanje ubrzano riješimo kako bi smo pomogli privredu”, smatra Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Srbija je godinama molila BH vlasti i nudila novac za izgradnju i otvaranje graničnog prelaza preko Drine. Predsjednica Vlade Srbije ima velika očekivanja od novog saziva Savjeta ministara.

“Još jedan granični prelaz bio bi novi znak da smo bliži i da imamo bolje odnose. Mislim da bi to bilo u interesu svih građana u BiH zato što pokušavamo da stvorimo veće tržište i da budemo zanimljiviji za direktne strane investicije”, kazala je Ana Brnabić, predsjednik Vlade Srbije.

Pored graničnog prelaza Bratunac – Ljubovija, Savjet ministara sutra biu trebalo da donese i odluku o kreditnim sredstvima za nastavak izgradnje Koridora 5C, kao i završetak izgradnje graničnog prelaza Svilaj.

atv

PODIJELI