Izjava visokog predstavnika Josepa Borrella povodom Svjetskog dana slobode medija 3. maja 2020.

0
357
Josep Borrell Fontelles

Na Svjetski dan slobode medija odajemo počast ključnoj ulozi novinarstva u zaštiti slobode izražavanja na internetu i izvan njega u demokratskim društvima te povećavanju transparentnosti i odgovornosti.

Trenutačna kriza uzrokovana bolešću COVID-19 jasno je istaknula važnost medija. U nesigurnim vremenima pristup pouzdanim i provjerenim informacijama iz slobodnih i nezavisnih izvora važniji je no inače te doprinosi otpornijem društvu. Činjenica da neke zemlje koriste pandemiju bolesti COVID-19 kao izgovor za nametanje neopravdanih ograničenja slobode medija izaziva zabrinutost.

Unatoč novim rizicima i izazovima koje donosi ova pandemija, novinari i medijski djelatnici iz cijelog svijeta, ponekad i u teškim okolnostima, nastavljaju svoj važan rad. Zahvaljujući njima do nas dolaze priče o najranjivijima. Nastavljaju izvještavati iz manje dostupnih područja, uključujući i iz zona sukoba. Donose ključne informacije o često razornom učinku pandemije u različitim dijelovima svijeta te nadahnjujuća svjedočanstva o primjerima solidarnosti i hrabrosti.

Novinari imaju ključnu ulogu u olakšavanju rasprave o tome kako osigurati da društva budu spremnija za izazove poput onih s kojima se sada suočavamo te u konačnici sigurnija, bogatija i održivija. No mora im se omogućiti da slobodno rade svoj posao. Možda i više nego ikad prije sloboda medija danas je temelj demokratskih društava koja mogu napredovati samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama te mogu donositi informirane odluke. Rad novinara pomaže u otkrivanju i suzbijanju dezinformacija.

U prevelikom broju zemalja ometaju ga previše strogi propisi, koji se ponekad pripisuju izvanrednoj situaciji uzrokovanoj pandemijom bolesti COVID-19, što dovodi do ograničene slobode izražavanja i slobode medija. Sve su češća isključivanja interneta i zatvaranja internetskih stranica. Novinari, a osobito novinarke, izloženi su kampanjama ocrnjivanja, financijskom pritisku i napadima koji dolaze od državnih ili pristranih medija, što ih često navodi na autocenzuru. Previše je novinara izloženo uznemiravanju, proizvoljnim hapšenjima i zatvoru ili je izgubilo život zbog svojeg rada.

Europska unija ulaže napore na svojem području i izvan njega kako bi umanjila posljedice pandemije na zdravlje i ljudska prava te njezine socioekonomske posljedice, uključujući i uvjete u kojima rade mediji. Iako beskompromisno naglašava važnost punog poštovanja slobode izražavanja, EU je usmjerena i na borbu protiv dezinformiranja o pandemiji bolesti COVID-19. Ona uključuje promicanje pouzdanih izvora informacija, niže rangiranje sadržaja koji su netačni ili dovode u zabludu te uklanjanje nezakonitog sadržaja. Te mjere mogu biti uspješne samo ako prate savjesni rad predanih i hrabrih novinara, koji čine naša društva sigurnijima, pravednijima i demokratičnijima.

EU danas snažno potvrđuje svoju trajnu podršku ključnoj ulozi nezavisnih i pouzdanih medija diljem svijeta. Sloboda medija nije samo pravo medijskih djelatnika, već i svakog od nas.

PODIJELI