Izložba “Tradicija uzgoja lipicanaca u Republici Srpskoj”

0
59

U Prnjavoru će u srijedu 24. novembra 2021. godine sa početkom u 19 časova u velikoj sali Centra za kulturu, u  organizaciji Zavičajnog muzeja u Prnjavoru, biti otvorena izložba “Tradicija uzgoja lipicanaca u Republici Srpskoj”, autora Miljana Erbeza, Vladimira Đukanovića i Saše Dragičevića.

Ova izložba rezultat je projekta koji je pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstvо prosvjete i kulture Republike Srpske i Muzej Republike Srpske i koja je prvi put prezentovana javnosti 5. aprila 2019. godine u Muzeju Republike Srpske u Banjoj Luci, a jedan od učesnika bila je i prnjavorska ergela “Vučijak”.

Smisao ove izložbe je da se zainteresovani stanovnici Prnjavora upoznaju sa tradicijom uzgoja konja lipicanaca koja je na širem prostoru danas nekoliko država, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, duga više od 450 godina.

Od osnivanja kobilarne u Lipici 1580. godine, uzgoj ovih konja proširio se geografskim područjima današnje Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Italije, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Aktivnosti koje su pokrenute od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Muzeja Republike Srpske, zapravo su bile put za nominaciju elementa “Tradicija uzgoja konja lipicanaca” za UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva.

Nominacija je podnesena 25. marta 2020. godine, a Republika Srpska i Bosna i Hercegovina učestvuju u nominaciji sa ergelom “Vučijak” iz Prnjavora.

Izložbu čini 11 panoa koji će posjetiocima pružiti priliku da vide kako je izgledao uzgoj konja, posebno lipicanaca kroz istoriju, koji su aktivni uzgajivači konja u RS i ergela “Vučijak”.

Osim izložbenih panoa, prisutni će moći vidjeti predmete i opremu za konje iz zbirke Zavičajnog muzeja u Prnjavoru. Neki od izloženih predmeta biće samar, sedlo, kamdžija, potkovice, am, komot, praporci, češagije, “nož” za kopita i drugo.

Izložba ostaje otvorena do 1. decembra 2021. godine i može se pogledati u prostorijama Zavičajnog muzeja u Prnjavoru radnim danima od 7 do 15 časova.

 prnjavorlive.info

PODIJELI