Izloženost dimu u trudnoći povezana sa gubitkom sluha djece

0
593

Djeca izložena dimu cigareta u materici i tokom ranog djetinjstva imaju dvostruko veće izglede za gubitak sluha, tvrde japanski naučnici.

U okviru studije, proučeni su podaci 50.734 mališana rođena između 2004. i 2010. godine u Kobeu.

NJih oko četiri odsto bilo je izloženo dimu u materici ili nakon rođenja, a oko jedan odsto i u trudnoći i nakon rođenja.

Testiranje sluha sprovedeno je kad su mališani imali tri godine i utvrđeno je da je ukupno 4,6 odsto njih imalo oštećenje sluha.

Izgledi za gubitak sluha bili su 68 odsto veći ako su djeca bila izložena duvanskom dimu tokom majčine trudnoće i za 30 odsto veći ako su bili pasivni pušači nakon rođenja.

U slučajevima kad su bili izloženi dimu i tokom trudnoće i nakon rođenja izgledi za gubitak sluha povećavali su se 2,4 puta u odnosu na ostalu djecu.

Ranija istraživanja pokazivala su da su odrasli pušači izloženi većem riziku gubitka sluha od nepušača, ali manje se znalo o tome kako izlaganje dimu tokom djetinjstva ili trudnoće može uticati na sluh novorođenčeta.

Pušenje trudnica može da naškodi razvoju mozga fetusa, upozoravaju naučnici i pojašnjavaju da dim može oštetiti receptore u uvu.

U svijetu oko 68 miliona ljudi ima oštećenje sluha koje potiče iz djetinjstva, navodi se u japanskoj studiji, koju prenose naučni portali.

(Srna)

PODIJELI