Iznenađujuća prognoza: Ova jesen mogla bi biti jedna od toplijih!?

0
772
Nakon vrlo vrućeg ljeta u većem dijelu srednjeg i istočnog dijela Starog kontinenta, jesen ne donosi osvježenje, tvrdi Alan Reppert iz globalnog meteo-servisa Accuweather.com

Kako tvrdu Reppert, neuobičajeno visoke temperature mogle bi se zadržati sve do novembra!?

Područje produženog “babljeg ljeta” obuhvata Balkan, pa prema sjeveru sve do Ukrajine, a na zapadu sve do Poljske i istočne Njemačke.

Snažan greben visokog pritiska koji bi se trebao zadržati nad istočnom Evropom i Rusijom mogao bi spriječit dolazak ciklona, a to bi onda moglo rezultirati dugotrajnim toplim i sušnim vremenom.

“Sušno ljeto u kombinaciji sa sušnom i toplom jeseni povećat će opasnost od šumskih požara i šteta na usjevima”, kaže meteorolog AccuWeathera Tyler Roys.

Istovremeno, nestabilno vrijeme očekuje se na jugu kontinenta, s olujama u Portugalu, Španiji i južnoj Francuskoj, a tokom jeseni i u Italiji i na južnom Balkanu.

Meteorolog Alan Reppert očekuje iznadprosječnu količinu padavina u tim krajevima.

To bi moglo povećati opasnost od poplava na Apeninskom poluotoku, području Dinarskog masiva pa sve do južnih obronaka Alpa. Drugim riječima u Italiji, Albaniji, Kosovu, Makedoniji, Grčkoj, Bugarskoj, Srbiji, BiH, ali i Hrvatskoj./Nezavisne novine/.

PODIJELI