Naslovna RS/BiH Izrabljivačima iz Slovenije spuštene rampe

Izrabljivačima iz Slovenije spuštene rampe

0
235
Oglasi firmi iz Slovenije kojima je zabranjeno zapošljavanje radnika više neće biti objavljivani u BiH s ciljem da budu spriječene zloupotrebe naših radnika koji koru hljeba zarađuju kod slovenačkih poslodavaca.

BiH i Slovenija su sporazum o zapošljavanju potpisale u martu 2013. godine i od tada do danas u tu zemlju Evropske unije otišlo je oko 36.000 radnika, a samo lani na taj korak se odlučilo 16.090 građana BiH.

Međutim, krajem prošle godine na površinu su isplivali brojni slučajevi kršenja prava zaposlenih iz BiH. Agencija za rad i zapošljavanje BiH je tada zabranila slovenačkoj firmi “Univerzalna logistika” da zapošljava radnike iz BiH na period od dvije godine jer je prekršila prava vozača koji su radili za nju.

Agencija je pripremila detaljan dopis o firmama koje su kršile prava radnika iz BiH i uputila ga Zavodu za zapošljavanje Slovenije i drugim nadležnim institucijama u toj zemlji.

– Dogovor je da ne objavljujemo spisak firmi koje imaju zabranu zapošljavanja naših građana prema sporazumu o zapošljavanju, a naši radnici će biti zaštićeni na način da mi više nećemo dobijati oglase tih firmi koje imaju zabranu. Na taj način slovenačke institucije će onemogućiti ponavljanje prevara jer će filtrirati oglase – rekli su u agenciji. Naveli su da su se nadležne institucije u Sloveniji već uključile u rješavanje problema, te da agencija nije evidentirala pritužbe radnika u posljednje vrijeme.

– U protekle tri godine javilo nam se oko 30 radnika koji su se žalili na kršenje prava, koja su se najčešće odnosila na zloupotrebu činjenice da radnici ne poznaju pravnu legislativu i jezik, te su im nuđeni na potpis ugovori koji nisu bili dogovoreni. Takođe, neki radnici su potpisivali prazne papire koji su kasnije zloupotrebljavani – istakli su u agenciji.

Izvršni sekretar Nezavisnog sindikata radnika Slovenije Boris Perš kaže da je zabranu zapošljavanja radnika iz BiH, prema njegovim saznanjima, dobilo oko 80 slovenačkih firmi, mahom onih koje se bave građevinskim i prevozničkim poslovima. Istakao je da je učestalost kršenja prava radnika iz BiH smanjena nakon što su u javnost isplivali slučajevi zloupotreba, ali da i dalje ima poslodavaca koji se ponašaju krajnje bezobrazno i iskorišćavaju radnu snagu do maksimuma.

– U posljednja dva mjeseca zaprimili smo pedesetak pritužbi radnika koje su se najčešće odnosile na neisplaćivanje novca za prekovremeni rad i  regres. Bilo je tu i mobinga, ali i fizičkih napada od strane poslodavaca nakon što je radnik dao otkaz i nije htio potpisati papire da mu se ništa ne duguje, iako su dugovanja postojala – rekao je Perš.

Prijeka potreba

Boris Perš je naglasio da je radna snaga iz BiH prijeko potrebna Sloveniji te dodao da će nadležni u toj zemlji preduzeti niz mjera kako bi trenutna situacija bila poboljšana.

– Na proljeće planiramo da dođemo u BiH i obiđemo zavode za zapošljavanje po gradovima te razgovaramo sa ljudima koji planiraju da dođu u našu zemlju. Želimo da im objasnimo koja su njihova prava, obaveze i kome mogu da se obrate u slučaju zloupotreba – istakao je Perš, piše Glas Srpske.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Free WordPress Themes, Free Android Games