Izraelsko oružje u rukama ukrajinskih nacionalista

0
490
Više od 40 izraelskih zaštitnika ljudskih prava obratili su se Višem sudu sa zahtjevom da se zaustavi izvoz oružja u Ukrajinu, gde ono, prema njihovim tvrdnjama, periodično dolazi u ruke neonacističkih formacija, saopštio je izraelski list „Garec“.

Inicijator tužbe, advokat Itaj Mak, rekao je Sputnjiku da nije spreman da razgovara sa ruskim medijima na tu temu, želeći da izbegne njene traktate u kontekstu rusko-ukrajinskih odnosa.

„Grupa od više od 40 zaštitnika ljudskih prava podnijela je peticiju Višem sudu, tražeći da se prekine izraelski izvoz oružja u Ukrajinu. Oni tvrde da to oružje koriste snage koje otvoreno sprovode neonacističku ideologiju“, piše „Garec“.

Kao dokaz tužioci navode linkove sa interneta nacionalističkog bataljona „Azov“, gdje militanti poziraju u pozadini fašističkih amblema sa automatima „Tavor“ koji se sklapaju u Ukrajini po izraelskoj licenci. U članku se pominje izvjesna vojna škola u Dnjepropetrovsku, koja reklamira učešće bivših oficira izraelske vojske u programu obuke.

„Iako je to oružje sada usmjereno protiv Rusa, treba uzimati u obzir veliku verovatnoću da će u budućnosti ono biti upotrebljeno za postizanje drugih ciljeva, uključujući, moguće napade na predstavnike manjina u toj zemlji“, navodi se u članku „Gareca“.

PODIJELI