Izvjesna zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima u RS

0
853

Pušenje na javnim mjestima uskoro odlazi u istoriju. U jutarnjim kafama uz cigaretu, pušači će moći uživati, ali van lokala. Novi zakon predviđa potpunu zabranu pušenja u zatvorenim prostorijama.

Čak i odvojene odvojene sale za pušače odlaze u istoriju.

Ukoliko se nekome puši cigareta, moći će zapaliti, ali tek kada izađe iz lokala, kao što je već godinama praksa u evropskim zemljama.

Ugostitelji nisu saglasni sa novim zakonom. Smatraju da bi takav potez značajno umanjio promet, pa time i prihode koje država ubire od poreza i drugih nameta.

“Turizam i ugostiteljstvo je najveća privredna grana u koju treba da se ulaže jo više. Ministarrstvo zdravlja direktno utiče na smanjenje prometa, odnosno za gubljenje sigurno preko desetine radnih mjesta na žalost za ljude koji nemaju šta da rade osim u ugostiteljstvu”, rekao je predsjednik Udruženja ugostitelja RS Željko Tatić.

Nepušači, sa druge strane, jedva čekaju da i taj dan dođe. Dosta im je, kažu da prolaze kroz oblake dima u restoranima i kafićima. Najviše im je drago zbog djece, koja na primjer u slastičarnama moraju da udišu duvanski dim.

Pušači neće moći kupovati cigarete gdje god žele, a biće uskraćeni i za uživanje sve popularnijih elektronskih cigareta sa određenim vitaminskim regulatorima. O novom zakonu poslanici će se izjasniti na sljedećoj sjednici Narodne skupštine.

atv

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here