Izvještaj CIA: Kroz BiH se prevozi heroin i pere novac

0
529

Bosna i Hercegovina se suočava s problemom nezaposlenosti, loše ekonomije, negativne stope nataliteta, zagađenim vazduhom, a sve više postaje tranzitna tačka za prevoz heroina u Zapadnu Evropu, objavila je Centralna obavještajna agencija – CIA, na svojoj Facebook stranici.

Prema mišljenju bh. stručnjaka, koji su komentarisali ove podatke iz CIA, jedino rješenje ovakve situcije je promjena političke klime u BiH.

U podacima koje je CIA ažurirala još se dodaje da su najnaseljenija područja u BiH na sjeveru i u centralnim dijelovima.

Navedeno je da je broj umrlih i dalje veći od broja rođenih, te da je, kada su u pitanju zemlje u regionu, iza BiH samo Slovenija.

U izvještaju je istaknuto da je BiH jedna od glavnih ruta za prevoz heroina u Zapadnu Evropu, a zastupljeno je i pranje novca, zbog ekonomije koja je bazirana na gotovom novcu.

Kao slabosti se navode i slabo pravosuđe te korupcija.

Prema BDP-u za prošlu godinu, BiH se nalazi na 112. mjestu, a prema nezaposlenosti na 187. mjestu.

Navedeno je da je stopa nezaposlenosti u BiH 20,5 odsto, a inflacija potrošačkih cijena je veća za 1,3 odsto.

Kada je u pitanju životna sredina, BiH se, prema ovom izvještaju, suočava s problemom zagađenja vazduha, neadekvatnim postrojenjima za otpadne vode, te ilegalnom sječom šuma.

“Svi ovi pokazatelji, kao i drugi, koji nisu navedeni, odraz su destruktivnog odnosa prema ekonomiji domaćih vlasti prethodnih godina i decenija”, istakao je za “Nezavisne” Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Čak je teško reći, smatra Gavran, da je u pitanju pogrešna ekonomska politika, jer, kako ističe, konzistentne i smislene ekonomske politike uglavnom nikad nije ni bilo.

“Aktuelna reformska agenda je tek posljednja u nizu deklarativnih setova mjera bez realnog učinka i namjere da i, kao takva, bude u potpunosti sprovedena”, naglasio je Gavran.

Prema njegovim riječima, ranije je bila aktuelna tzv. Strategija suzbijanja siromaštva, ali, smatra, ni tada ni sada nije konstruktivno i stvarno preduzet niz ekonomskih reformi neophodnih da olakša poslovanje, rastereti privredu i podstakne ekonomski razvoj.

“Bez takvih poteza, bez odgovornog upravljanja javnim resursima, bez vlada usmjerenih na ekonomiju i razvoj umjesto destruktivne i konfliktne politike i korupcije, možemo samo ići još niže, a broj nezaposlenih smanjivati jedino njihovim iseljavanjem iz BiH, koje se intenzivira”, upozorava Gavran.

Slavo Kukić, profesor sociologije na Sveučilištu u Mostaru, rekao je da su ovakvi podaci očekivani i da ga ne iznenađuju.

“Država koja normalno funkcioniše i ima osigurane granice, onda su njene granice osigurane i od transporta droge, a ovdje je iznesen podatak da je BiH mjesto koje je sve više pogodno za prevoz droge u Zapadnu Evropu”, istakao je Kukić za “Nezavisne”.

Naglasio je da je poznato da je BiH u evropskom vrhu po stopi nezaposlenosti, po korupciji, po stopi odliva i po svim, kako kaže, negativnim trendovima koji ne mogu biti preporuka za privlačenje niti domaćeg niti stranog krupnog kapitala.

“To je trend koji će se nastaviti sve do tada dok BiH živi u uslovima takve političke paradigme, koja je opterećuje posljednjih 20 godina. Svaka pretpostavka za bilo kakvu promjenu pretpostavlja promjenu političke paradigme”, kazao je Kukić.

PODIJELI