Izvještaj – Nastavak 21.sjednice SO-e Prnjavor

0
1738

Odbornici u Skupštie opštine Prnjavor, danas su nastavili 21.sjednicu, koja je nakon 14 obrađenih pitanja prekinuta prije osam dana.

Prilikom rasprave o prijedlogu Odluke o utvrđivanju liste stručnjaka u jedinici lokalne samouprave, koja bi bila angažovana prilikom zapošljavanja ljudi u javnom sektoru, šef Kluba odbornika SNSD-a Goran Zemun napomenuo je da njega i još dva odbornika njegove partije niko nije pitao da li su pristali da se angažuju u ovom forumu, te je tražio da njihova imena budu brisana iz prijedloga Odluke. Klub SDS-a predložio je uvrštavanje dr Marije Stefanjuk, inače direktora Doma zdravlja Prnjavor, dok je dr Branko Šikanić takođe  odbornik SDS-a, tražio da se njegovo ime briše. Nakon tih intervencija Odluka je usvojena.

Odbornici su dali zeleno svjetlo i Informaciji o vršenju inspekcijskog nadzora na području opštine Prnjavor za prošlu godinu. Šef Odjeljenja za inspekcijske poslove Duška Kopustenjski, odgovorila je na više pitanja odbornika koja su bila vezana za ispravnost vode, izgradnju objekata ili disciplinskim postupcima koji su vođeni protiv nekoliko inspektora. Uz naglašenu potrebu da bi Odjeljenje za inspekcijske poslove što prije trebalo da se pojača sa inspektorom rada, odbornici su raspravljali i o Informaciji o radu Vatrogasnog društva Prnjavor za prošlu godinu i Informaciji o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja na području opštine Prnjavor u 2013.godini.

Iz Policijske stanice Prnjavor, odbornici su informisani da je u prošloj godini evidentirano 262 krivičnih dijela i to 251 opšteg kriminaliteta, pet krivičnih dijela iz oblasti privrednog kriminaliteta, četiri krivična djela iz Krivičnog zakona BiH i 2 krivična djela iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. Mnogi statistički pokazatelji su bolji nego prethodnih godina, što ilustruje i podatak da je iz oblasti prekršaja zabilježeno 20.8% prekršajnih dijela. To je i bio jedan od razloga, što je ova informacija dobila gotovo jednoglasnu podršku odbornika. Uz usvojenu informaciju, odbornici su prihatili i dva zaključka, koja su vezana za povećanje bezbjednosti saobraćaja na magistralnom putu Prnjavor-Banjaluka, gdje se prema ranijoj informaciji u zadnje tri godine dogodilo čak 611 saobračajnih nezgoda u kojima je život izgubilo 12 lica. Za portal prnjavorlive.info, odbornik Slaviša Jenjić je obrazložio svoju inicijativu da se u što skorije vrijeme organizuje sastanak predstavnika opština Prnjavor, Laktaši i Derventa, sa Preduzećem Putevi RS, resornim Ministarstvom i Policijom. Cilj inicijative je da se pronađe rješenje prije svega za prevoj Tutnjevac, na kojem se događa najveći broj saobraćajanih nezgoda. Sličan zaključak u cilju intervencija na magistralnomo putu, predložio je i odbornik NDP-a Igor Suvajac, prema kojem će se tražiti rješavanje problema na dijelovima magistrale okarakterisane kao „crne tačke“, gdje se takođe događa najveći broj nezgoda. Tu inicijativu bi trebalo uputiti nadležnim institucijama.

Nakon usvajanja Informacije o stanju bezbjednosti, odbornici su otišli na pauzu za ručak, a pred njima je ostalo pet pitanja, o kojima će se, kako sada stoje stvari raspravljati u večernjim časovima.  /R.P./

PODIJELI